Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 15 mai 2021

Regiunea Vest, implicată într-un proiect internațional de reducere a risipei alimentare

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este partener asociat într-un consorțiu coordonat de Universitatea din Deusto, Spania, în cadrul proiectului FOODRUS, care își propune să limiteze pierderile și risipa de alimente la nivel european.

În condițiile în care, la nivel global, o treime din totalul alimentelor produse este pierdută sau irosită și numai în Europa această risipă costă

143 de miliarde de euro în fiecare an, proiectul va promova eficiența resurselor în toate etapele lanțului agroalimentar, de la producție până la consum și eliminarea resturilor.

Proiectu FOODRUS caută acum să abordeze aceste provocări prin crearea de sisteme alimentare rezistente în nouă regiuni europene. Pentru a realiza acest lucru, proiectul va testa 23 de soluții de economie circulară bazate pe inovare colaborativă, inclusiv: tehnologice (soluții pentru gestionarea pierderilor și deșeurilor alimentare), sociale (materiale educaționale și activități științifice ale cetățenilor pentru a promova obiceiuri de consum durabil), organizaționale(rețele pentru a încuraja consumul local și donațiile) și fiscale (scheme fiscalede tip „Plătești pentru cât arunci”).

 „Aceste soluții inovatoare vor împuternici și vor implica toți actorii din sistemele alimentare locale, de la fermieri la consumatorii finali și toți cei din jur, pentru a construi o alianță multi-actor, pentru a adresa provocarea pierderii și a risipei de alimente”, spune Ainhoa Alonso, coordonator FOODRUS, Universitatea Deusto, Spania.

În proiect sunt implicați 29 de parteneri din 10 țări europene, iar cele 23 de soluții vor fi testate de către trei regiuni în cadrul unor acțiuni pilot, fiecare dedicată unui lanț valoric:

·         Un program dedicat segmentului de legume și salate pregătite (în Spania);

·         Un program concentrat pe carne și pește (în Danemarca);

·         Un program care analizează lanțul valoric al pâinii (în Slovacia).

Regiunea Vest a României se numără printre zonele ce vor fi implicate ulterior în faza de dezvoltare și promovare a unor seturi de bune practici, alături de: Valencia (Spania), Budapesta(Ungaria), Linz (Austria), Plovdiv (Bulgaria) și Halandri (Grecia).Cu sprijinul ADR Vest, partener asociat în proiect, soluțiile adoptate vor fi implementate în lanțurile agroalimentare ale regiunii.

Cu un buget total de 6,7 milioane de euro, proiectul FOODRUS este finanțat prin programul de cercetare și inovare al UniuniiEuropene, Orizont 2020,și beneficiază de o cofinanțare de 6 milioane de euro din partea UE. Perioada de implementare se va încheia în aprilie 2024.

Mai multe informații despre această inițiativă sunt disponibile accesândhttps://www.foodrus.eu/și https://adrvest.ro/Internationalizare/Proiecte/.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu