Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 25 mai 2021

Lansare de carte a Excelenței Sale, domnul Emil Hurezeanu, Amabasadorul României la Viena


În cadrul evenimentelor ce au loc sub egida REȘIȚA 250, Primăria Municipiului Reșița în colaborare cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan, Reșița vă invită să participați la lansarea cărții Excelenței Sale, domnul Emil Hurezeanu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Viena. Volumul bilingv, intitulat Zärtlichkeit, Routine/Tandreţe, rutină,/GedichteeinesKnauserers 1979-2019,/Poemele unui parcimonios 1979-2019în traducerea lui Georg Aescht, este editat la Ludwigsburg, de către editura Pop Verlag, în anul 2020. Ediția a doua apare în anul 2021 la aceeași editură.

Emilian Horațiu Hurezeanu s-a născut la Sibiu în 1955. În anii comunismului dar și după 1989, timp de două decenii (1982- 2002), a activat ca jurnalist pentru Radio Europa Liberă (München), pentru Deutsche Welle(Köln) dar și ca redactor la cotidianul „România liberă” din București.

În perioada 2015-2021 a fostambasadorul României la Berlin iar din 19 mai 2021 este ambasador al țării noastre la Viena.  De-a lungul activității i-au fost acordate mai multe premii și distincții, printre care Ordinul Național al Meritului cu gradul de comandant (2000), „Crucea Șaguniană” a Mitropoliei Transilvaniei (2013), Ordinul „Credință și virtute” în grad de Cavaler al Marii Loji Naționale a României (2014), Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler,  conferit de regele Mihai I (2015). 

Ca poet, adebutat editorial în 1979 cu volumul Lecția de anatomie / Die Anatomiestunde (1979), apoi au urmat Ultimele, primele / The First, theLast (1994), Între câine și lup / Between Dog and Wolf (eseuri, 1996), Cutia Neagră /Black Box (interviuri, 1997), Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1995 – 2015 (2015), Opera poetică / The poetic work (2016). În anul 2018 editura Pop Verlag îi publică volumeleDie Anatomiestunde și  Lyrik, ambele traduse de Georg Aescht.

                Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Germană „Alexander Tietz”,  Reșița  la sediul din Bulevardul Revoluției din Decembrie, numărul 22, joi, 27 mai 2021 la ora 17,00, în condițiile impuse de situația pandemică.

Volumul va fi prezentat de către doi distinși oameni de cultură reșițeni, doamna  Ada Cruceanu și domnul Gheorghe Jurma.

Reuniunea va fi moderată de către domnul Erwin Josef Țigla, președintele Asociației Germane de cultură și educație a adulților, Reșița și domnul Dorinel Hotnogu, consilier pe probleme culturale al Primarului municipiului Reșița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu