Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 28 mai 2021

Acoperirea cu servicii de comunicatii in Delta Dunarii, in dezbatere la Tulcea


 ANCOM, cu sprijinul Consiliului Judetean Tulcea, a organizat astazi la Tulcea o conferinta dedicata informarii publicului cu privire la disponibilitatea serviciilor mobile de voce si internet si riscurile de roaming involuntar in zona Deltei Dunarii. Potentialul turistic al unei zone poate fi influentat, printre altele, si de accesibilitatea serviciilor de telefonie si de internet, iar in ceea ce priveste Delta Dunarii acest aspect este cu atat mai important fiind vorba de zone extinse in mijlocul naturii si zone accesibile doar cu un numar restrans de mijloace de transport. Impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale, ANCOM a analizat disponibilitatea serviciilor de comunicatii in aceasta zona cu un important potential pentru Romania si instrumentele care pot fi utilizate pentru a creste gradul de conectivitate a acestei zone.

Acoperirea cu servicii de comunicatii in Delta Dunarii

Informatiile colectate si procesate de Autoritate in cadrul unor ample campanii de monitorizare si verificare a acoperirii cu semnal de voce mobila derulate in ultimii ani sunt disponibile publicului larg prin intermediul unei platforme electronice de informare, www.aisemnal.ro, unde cei interesati pot vedea gradul de acoperire cu servicii mobile pentru intreaga tara.

In cadrul campaniei de monitorizare derulata in anul 2020, ANCOM a efectuat masuratori si pe toate traseele turistice din Delta Dunarii, care au aratat ca zonele fara semnal de voce mobila sunt lacul Puiu si lacul Rosu. Zonele cu semnal la limita de sensibilitate sunt: Garla Sontea, canalul Stipoc, Chilia Veche, lacul Casla, garla Somova, lacul Telincea, Chilia Veche, canalul Sulimanca, lacul Matita, canalul Radacinoasele, Chilia Veche, canalul Cardon, Periprava, golful Musura, Letea (Sfistofca), canalul Sireasa, canalul Mila 35 si partial Tulcea.

De asemenea, tinand cont de localizarea Deltei Dunarii in apropierea granitelor Romaniei, exista riscul ca utilizatorii sa intre in roaming involuntar, adica echipamentele utilizatorilor sa se conecteze la reteaua furnizorilor care opereaza in statele vecine – Moldova si Ucraina. In Delta Dunarii, zonele cu risc de roaming involuntar se gasesc cu precadere in partea de nord, la granita cu Ucraina.

Solutii pentru extinderea de retele de comunicatii electronice

Un instrument care inlesneste extinderea de retele de comunicatii electronice este Legea nr.159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice (Legea infrastructurii). Acest act normativ a fost conceput in special pentru a veni in sprijinul autoritatilor si al furnizorilor de retele de comunicatii electronice in vederea dezvoltarii si extinderii retelelor, prin stabilirea unor proceduri transparente si nediscriminatorii de incheiere a contractelor de acces pe proprietatea publica, precum si printr-o mai mare flexibilitate in alegerea instrumentului legal de constituire a dreptului de acces pe proprietatea publica sau private, dar si prin reglementarea unor masuri destinate facilitarii construirii propriu-zise a retelelor.

Legea infrastructurii (Legea nr. 159/2016) creeaza cadrul propice pentru accesul liber al furnizorilor de retele la proiectele de infrastructura fizica realizate cu participarea sau sprijinul autoritatilor administratiei publice centrale ori locale sau finantate, total ori partial, din fonduri publice.

Conferinta organizata la Tulcea

Evenimentul a adus la masa discutiilor reprezentanti ai Consiliului Judetean Tulcea, ai altor institutii ale administratiei publice locale, reprezentanti ai mediului privat din domeniul turismului, organizatii nonprofit locale cu activitati in domeniul protejarii mediului sau a promovarii turismului pentru a identifica problemele cu care se confrunta autoritatile locale si furnizorii din regiune si a eventualelor solutii care ar putea fi aplicate.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu