Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 mai 2021

Măsuri suplimentare pentru gestionarea situației generate de infecția cu COVID-19, în mai multe localități din județul Caraș-Severin, începând cu data de 25.05.2021

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat astăzi, 24 mai 2021, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, care a cuprins două puncte principale pe ordinea de zi şi anume:

- incidenţa cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021, şi aprobarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 la nivelul UAT-urilor Goruia, Berzovia şi Caraşova, judeţul Caraş-Severin

- aprobarea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ din judeţul Caraş-Severin.

Precizăm că în Municipiul Reşiţa se ridică restricţiile, având în vedere că incidenţa este de 0,98/1000 de locuitori, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021.

În cadrul şedinţei a fost adoptată Hotărârea nr. 63/24.05.2021, care prevede că pentru Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Goruia, unde incidenţa cumulată la 14 zile este 5,2, se aplică măsuri de restricţie.

De asemenea, pentru UAT Berzovia şi UAT Caraşova, unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică de 1/1000 de locuitori, măsurile de restricţie se ridică.

Măsurile pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul judeţului Caraş-Severin se aplică pentru perioada 25.05.2021 – 07.06.2021 şi vor fi reevaluate la finalul acesteia, pe baza analizei prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin.

De asemenea, a fost aprobată Hotărârea nr. 64/24.05.2021 care prevede că unităţile de învăţământ preuniversitar de la nivelul UAT-urilor Reşiţa, Berlişte, Berzovia, Brebu, Caraşova, Dognecea, Eftimie Murgu, Fârliug, Glimboca, Grădinari, Ramna, Zăvoi vor funcţiona după scenariul 1, iar după Scenariul 2 vor funcţiona unităţile de învăţământ preuniversitar de la nivelul UAT-urilor Obreja şi Vărădia, judeţul Caraş-Severin, începând cu data de 25.05.2021.

Pentru celelalte unităţi de învăţământ de la nivelul UAT-urilor rămân valabile scenariile de funcţionare aprobate prin HCJSU Caraş-Severin nr. 62/21.05.2021.

Hotărârea nr. 63/24.05.2021 şi anexa se regăsesc alăturat.

Măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în vederea diminuării impactului riscului epidemiologic la nivelul UAT-urilor GORUIA, BERZOVIA şi CARAŞOVA, judeţul Caraş-Severin

I. Măsuri pentru UAT GORUIA, judeţul Caraş-Severin în care incidenţa cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021, este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu  7,5 / 1.000 locuitori, respectiv:

1. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-05,00, cu următoarele excepții:

a). deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b). deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c). deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d). deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

2. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil;

3. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil;

4. Declaraţia pe propria răspundere, trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura;

5. Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 05,00 - 18,00.

6. Prin excepţie de la prevederile pct.2, în intervalul orar 18,00 - 05,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

7. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness.

                Prin Hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin se vor ridica măsurile instituite la punctele 1, 2, 3 şi 4,  dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5 / 1.000 locuitori.

II. Măsuri pentru UAT GORUIA, judeţul Caraş-Severin în care incidenţa cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021, este mai mare de 3 / 1.000 locuitori:

                1. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte;

                2. Este interzisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in;

                3. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase;

                4. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi;

                5. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct.II.4 şi II.5 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă, cu excepţia activităţilor prevăzute la art.2 din prezenta Hotărâre.

III. Măsuri pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin în care incidenţa cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021, este mai mică sau egală cu 1,5 / 1.000 locuitori, respectiv: BERZOVIA şi CARAŞOVA:

                1. Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;

                2. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 - 24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;

                3. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 - 24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;

                4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar  5,00 - 24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;

                5. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00 - 24,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;

6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

                8. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.


HOTĂRÂRE

privind constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021 şi aprobarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la nivelul UAT-urilor Goruia, Berzovia şi Caraşova judeţul Caraş-Severin

 

Având în vedere prevederile OUG nr.21/2004, privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Ţinând cont de prevederile :

- Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare,

- HGR nr.531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare,

- Ordinului comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 699/67/2021 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă modificat şi completat prin Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 700/68/2021,

- HCNSU nr.29/14.05.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19,

- art.4 din HCNSU nr.60/17.12.2020 privind aprobarea listei ţărilor / zonelor / teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19,

Văzând prevederile art. 10 din HGR nr. 1491 din 9 septembrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Ținând cont de adresele Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin nr. 5589/24.05.2021 cu privire la Incidenţa cumulată la 14 zile la nivelul localităţilor/judeţului Caraş-Severin, raportată la 1.000 de locuitori, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021 şi nr. 5590/24.05.2021 referitoare la Analiza de risc epidemiologic pentru rata cumulată a incidenţei la 14 zile, conform datelor preluate de pe Alerte ms.ro în data de 24.05.2021, pe localităţi,

În urma analizării situației epidemiologice înregistrată la nivelul județului Caraș-Severin şi în baza prevederilor art. 14 din Anexa nr.3 la HGR nr. 531/2021, cu modificările şi completările ulterioare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin întrunit în şedinţă extraordinară în data de 24.05.2021,

HOTĂRĂŞTE:

 

Art. 1. (1) . Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulate la 14 zile, respectiv mai mare de 4 / 1.000 locuitori și mai mică sau egală cu 7,5 / 1.000 locuitori, în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în anexa la prezenta hotărâre, pentru:

UAT

Rata incidenței cumulate la 14 zile

GORUIA

5,2

          (2). Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulate la 14 zile, respectiv mai mică sau egală cu 1,5 / 1000 locutori, pentru :

UAT

Rata incidenței cumulate la 14 zile

BERZOVIA

0,76

CARAŞOVA

0,35

 

            Art.2. Se aprobă funcţionarea operatorilor economici în domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri şi lozuri, doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

   Art.3. Măsurile pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul judeţului Caraş-Severin se aplică pentru perioada 25.05. – 07.06.2021 şi vor fi reevaluate la finalul acesteia, pe baza analizei prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin.

   Art.4. (1).  Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 25.05.2021, este valabilă pentru UAT-urile Goruia, Berzovia şi Caraşova, judeţul Caraş-Severin şi se va publica pe site-urile Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin.

           (2). Măsurile stabilite prin HCJSU Caraş-Severin nr.54/12.05.2021, nr.55/14.05.2021, nr.59/19.05.2021 şi nr.60/20.05.2021 rămân valabile pentru unităţile administrativ-teritoriale care nu sunt nominalizate la art.1 din prezenta Hotărâre.

Art.5. (1). Prezenta Hotărâre se transmite prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, prin e-mail, membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin şi UAT-urile Goruia, Berzovia şi Caraşova.

                       (2). Prin grija Comitetelor Locale pentru Situații de Goruia, Berzovia şi Caraşova prezenta hotărâre se va afişa la loc vizibil şi va fi diseminată în mod corespunzător.

 

 

PREŞEDINTE AL COMITETULUI JUDEŢEAN

PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

P R E F E C T, 

                             Cristian GÂFU                            


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu