Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 noiembrie 2017

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Gala Premiilor UVT și-a desemnat laureații



Unul dintre cele mai importante evenimente pentru mediul academic timișorean s-a desfășurat în cursul serii de ieri, 25 noiembrie. Universitatea de Vest a celebrat excelența în cadrul celei de-a III-a ediții a Galei Premiilor UVT. Instituția a oferit un număr de 10 premii membrilor comunității sale care au contribuit în mod considerabil la creșterea prestigiului național și internațional.


S-au acordat șase premii pentru diferite domenii ale științelor, artelor și sportului, două pentru contribuția la implementarea politicilor Universităţii și două premii pentru contribuția la creșterea prestigiului UVT în plan național și internațional.

Universitatea de Vest din Timișoara a conștientizat că valoarea unei instituții de învățământ constă în cei care se află la baza ei, studenți, cadre didactice, aparatul administrativ, partenerii din mediul economico-social, toți cei care simt și iubesc Universitatea. Acest lucru ne-a adus pe toți aici, în această sală, în această seară. În ultimii ani, UVT este o prezență constantă în multe clasificări naționale și internaționale, alături de mari și prestigioase universități. […] Ne onorează și ne bucură această recunoaștere. […] Toate aceste statistici sunt o agregare a unor eforturi individuale. Dacă o comunitate este puternică, este puternică și prin individualitățile ei. […] Rolul unui management instituțional este de a aduce în lumina refectoarelor, de a promova, de a aplauda, de a arăta exemple, pe aceia care prin individualitățile lor duc la dezvoltarea societății”, a spus rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Laureații celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Universității de Vest din Timișoara:

Premiul „Mircea ZĂGĂNESCU” pentru Științele Naturii
Laureat: Prof. dr. Marius Paulescu, Facultatea de Fizică

Premiul „Mihail GHERMĂNESCU” pentru Matematică și Informatică
Laureat: Prof. dr. Petru Jebelean, Facultatea de Matematică și Informatică

Premiul „Gabriela COLŢESCU” pentru Științe Sociale și Politice
Laureat: Prof. dr. Florin Alin Sava, Facultatea de Sociologie și Psihologie

Premiul „Dumitru MAREŞ” pentru Drept și Științe Economice
Laureat: Asist. dr. Alexandra Mercescu, Facultatea de Drept

Premiul „Eugen TODORAN” pentru Științe Umaniste
Laureat: Conf. dr. Ramona Malița Tanc, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

Premiul „Nicolae BOBOC” pentru Arte și Sport
Laureat: Lect. dr. Gabriel Mălăncioiu, Facultatea de Muzică și Teatru

Premiul  „Ioan CUREA” pentru Activitatea desfășurată în UVT
Laureat: Ionela Cristina Szuromi, Facultatea de Arte și Design

Premiul „Sever BOCU” pentru Implicare Civică și Socială
Laureat: Valeriu Bogdan, Profesor Geografie, Liceul „Grigore Moisil”, Timișoara

Premiul „Studentul Anului”
Laureat: Andreea Sabaduș, Facultatea de Fizică

Premiul „Alumnus”
Laureat: Cosmin Contra, antrenor al echipei reprezentative de fotbal a României

Pentru a celebra excelența, Facultatea de Muzică și Teatru a oferit un spectacol extraordinar în care și-au dat concursul atât maeștrii, cât și discipolii acestora, programul artistic fiind susținut de către studenții și profesorii Facultății. Mai mult, trofeele sunt rezultatul unor artiști valoroși ai Facultății de Arte și Design, creatorii trofeelor conferite fiind lect. dr. Matei Gașpar și lect. dr. Dumitru Remus Rotar. Premiile poartă numele unor personalități care au marcat istoria Universității, contribuind la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a țării.

Gala Premiilor UVT este despre celebrarea prezentului, viitorului dar și a trecutului. Astfel, în cadrul evenimentului au fost premiați și profesorii seniori ai Universității, pentru aportul lor în creșterea valorii academice, didactice și de cercetare în comunitate.

Evenimentul a reunit 600 de membri ai Universității și reprezentanți ai comunității locale.


COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu