Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 17 noiembrie 2017

BOCȘA: Festival național-concurs de interpretare a romanței și liedului „Nicolae Florei”

Muzica, una din cele șapte arte, nu întâmplător este „acasă” la ea la Bocșa. Oameni de seamă ai urbei noastre, de la compozitori până la interpreți vocali sau instrumnetiști, au fost cei care au dus faima acestor plaiuri peste tot, în lumea largă.
         Amintim aici muzicologul Zeno Vancea (unul din câștigătorii Premiului Herderpentru cultură!), Aurelia Fătu-Răduțu, Iosif Pancu și Nicolae Florei.
Artistul liric, Nicolae Florei,una din cele mai titrate voci de bas ale muzicii de opreă din România contemporană, este cel pe care, acum la comemorare (anul acesta se împlinesc 90 de ani de la nașterea sa și 17 de la dispariția prematură), bocșenii îl omagiază prin organizarea primului Festival național-concurs de interpretare a romanței și liedului „Nicolae Florei”.
         Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin sunt „gazdele” acestei prime ediții desfășurată în perioada 24.11. – 25.11.2017 în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură.
         Evenimentul își propune, pe de o parte, omagierea „fiului” locului, Nicolae Florei, iar pe de altă parte promovarea acestui gen muzical, apreciat de români, propus chiar pentru intrarea în patrimoniul imaterial UNESCO!
         Vineri, 24.11.2017, începând cu orele 17,00, iar sâmbătă, 25.11.2017, de la orele 16,00 vă dăm întâlnire cu romanța și liedul la Bocșa!
         Vă așteptăm cu drag!
INTRAREA  LIBERĂ

COMUNICAT  DE  PRESĂ

REGULAMENTUL FESTIVALULUI NAȚIONAL-CONCURS DE interpretare  a ROMANȚEi ȘI LIEDUlui
NICOLAE FLOREI
EDIȚIA I-A
BOCȘA 24.11. – 25.11.2017

         Unul dintre cei mai valoroși artiști lirici ai României contemporane a fost și regretatul bas Nicolae Florei. Născut la Bocșa într-un „brumar”,acum 90 de ani, și decedat tot într-un „brumar”, acum 17 ani, domnia sa a reprezentat acea voce care a reușit să transmită emoția pe marile scene ale lumii, în special prin rolurile interpretate în spectacolele de operă, dar și în biserica din localitatea sa natală, Bocșa Vasiova, acolo unde interpreta „dumnezeiește” pricesne și romanțe.
         Bocșeni doresc să-i aducă un omagiu artistului lor, celui care le-a purtat cu „fală” titlul de „bănățean”, organizându-i în localitatea sa de baștină un festival de romanțe și lieduri.
         Festivalul se adresează celor care iubesc aceste genuri muzicale,celor care pun „trăire” și „suflet” în interpretarea lor, dăruind astfel adevărate „nestemate” publicului larg, scopul lui fiind acela dea readuce în memoria contemporanilor personalitatea marcantă a basului Nicolae Florei, cât și promovarea acestui gen muzical și, implicit, a interpreților săi, indiferent de categoriile de vârstă.
         Festivalul va avea următoarele secțiuni:
I)Interpretare tradițională (non-cultă) a romanței;
II)Interpretare cultă a romanței;
         III) Interpretare lied.
I)                  INTERPRETARE TRADIȚIONALĂ (NON-CULTĂ) A ROMANȚEI
La această secțiune pot participa soliști de muzică, fără studii de specialitate, 
care interpretează „din suflet”, cu „căldură” acest gen muzical. Concurenții care vor obține premiul I la fiecare secțiune nu vor mai putea participa la ediția următoare în calitate de participanți, având obligativitatea să evolueze, în calitate de câștigători, la recitalul din anul următor. În cazul în care, din motive bine întemeiate, nu pot participa la recitalul anului viitor, premianții vor anunța, în timp util, telefonic sau în scris, organizatorii.În același timp, concurențiipot participa la maximum trei edițiiale acestui festival. Limitele de vârstă ale concurenților sunt între 16 ani și 65 de ani. În concurs se vor interpreta maxim 2 melodii/concurent, iar durata unei romanțe nu trebuie să depășească 4 minute.
Juriul, format din specialiști în domeniu, va avea în vedere următoarele criteii de jurizare/evaluare: calitățile vocal-interpretative, valoarea și dificultatea repertoriului și prezența scenică. Se vor acorda note de la 1 la 10, iar în caz de balotaj se vor lua în considerare calitățile vocal-interpretative. Dacă balotajul se menține, se va puncta dificultatea repertoriului.Laureații vor participa obligatoriu la concertul de gală. La înscrierea în concurs, participanții trebuie să completeze fișa anexată acestui regulament, să prezinte o copie a C.I., partiturile și un scurt C.V. cu precizarea activităților și performanțelor artistice (maxim o pagină). Documentele se vor depune sau se vor trimite la sediul Casei orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin până cel târziu în 20.11.2017, sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com
II)              INTERPRETAREA CULTĂ A ROMANȚEI
La această secțiune pot participa concurenți care au absolvit o instituție de specialitate (minimum un liceu vocațional de muzică sau o școală populară de arte), sau care își desfășoară activitatea profesională într-o instituție de profil (operă, filarmonică). Concurenții care vor obține premiul I la fiecare secțiune, nu vor mai putea participa la ediția următoare în calitate de concurenți, având obligativitatea să evolueze, în calitate de cîștigători, la recitalul din anul următor. În cazul în care, din motive bine întemeiate nu pot participa la recitalul anului viitor, premianții vor anunța, în timp util, telefonic sau în scris, organizatorii. În același timp, concurenții pot participa la maximum trei ediții ale acestui festival.Limitele de vârstă sunt cuprinse între 16 ani și 65 de ani. În concurs se vor interpreta maxim 2 melodii/concurent, iar durata unei romanțe nu trebuie să depășească 4 minute.
Juriul, format din specialiști în domeniu, va avea în vedere următoarele criteii de jurizare/evaluare: calitățile vocal-interpretative, valoarea și dificultatea repertoriului și prezența scenică. Se vor acorda note de la 1 la 10, iar în caz de balotaj se vor lua în considerare calitățile vocal-interpretative. Dacă balotajul se menține, se va puncta dificultatea repertoriului. Laureații vor participa obligatoriu la concertul de gală. La înscrierea în concurs, participanții trebuie să completeze fișa anexată acestui regulament, să prezinte o copie a C.I., un act doveditor al studiilor sau de la locul de muncă, partiturile și un scurt C.V. cu precizarea activităților și performanțelor artistice (maxim o pagină). Documentele se vor depune sau se vor trimite la sediul Casei orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin până cel târziu în 20.11.2017, sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com .
III)           INTERPRETAREA LIEDULUI
Concursul de interpretare a liedului se adresează studenţilor de la clasele de canto ale academiilor şi universităţilor de muzică din ţară şi de peste hotare, precum şi absolvenţilor cu vârsta de până la 30 de ani. Concurenții care vor obține premiul I la fiecare secțiune, nu vor mai putea participa la ediția următoare în calitate de concurenți, având obligativitatea să evolueze, în calitate de cîștigători, la recitalul din anul următor. În cazul în care, din motive bine întemeiate nu pot participa la recitalul anului viitor, premianții vor anunța, în timp util, telefonic sau în scris, organizatorii. În același timp, concurenții pot participa la maximum trei ediții ale acestui festival. În concurs se vor interpreta maxim 2 melodii/concurent, iar durata unui lied nu trebuie să depășească 4 minute.
Juriul, format din specialiști în domeniu, va avea în vedere următoarele criteii de jurizare/evaluare: calitățile vocal-interpretative, valoarea și dificultatea repertoriului și prezența scenică. Se vor acorda note de la 1 la 10, iar în caz de balotaj se vor lua în considerare calitățile vocal-interpretative. Dacă balotajul se menține, se va puncta dificultatea repertoriului. Laureații vor participa obligatoriu la concertul de gală. La înscrierea în concurs, participanții trebuie să completeze fișa anexată acestui regulament, să prezinte o copie a C.I., un act doveditor al studiilor sau o legitimație de student, partiturile și un scurt C.V. cu precizarea activităților și performanțelor artistice (maxim o pagină). Documentele se vor depune sau trimite la sediul Casei orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin până cel târziu în 20.11.2017, sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com .

Organizatorii asigură acompaniamentul profesionist al participanților, cazarea și masa concurenților, orchestrei și a juriului pe toată perioda evenimentului, costul transportului fiind suportat de concurenți sau de instituțiile din care fac parte.
La fiecare secțiune vor fi maxim 8 concurenți, iar dacă în concurs vor fi mai mulți participanți, organizatorii, prin juriul desemnat, vor proceda la preselecție. Ordinea intrării în concurs se va stabili prin tragere la sorți. Concurenții vor respecta întocmai precizările cu privire la intarea în concurs și participarea la reptiții. Concurentul care nu se conformează regulamentului acestui festival va fi eliminat din concurs, fără drept de-a solicita daune morale și materiale. În cazul în care organizatorii își manifestă dorința dea realiza materiale audio sau video cu înregistrările din concurs, toate drepturile decurgând din Legea drepturilor de autorvor fi cedate cedate acestora de către candidaţi, prin semnarea fişei de înscriere.
Informații suplimentare se pot obține la sediul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin, tel./fax. 0355/566613 sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com
PREMIILE (LA FIECARE SECȚIUNE) VOR FI URMĂTOARELE
PREMIUL  I – 1500 LEI
PREMIUL  II – 1000 LEI
PREMIUL  III – 500 LEI
În funcție de posibilele sponsorizări, organizatorii vor oferi și premii în obiecte, premii care nu vor afecta fondul de premiere alocat festivalului.

DIRECTOR FESTIVAL
         Ioan LIUȚ -  tel.0744838802


FESTIVALUL NAŢIONAL-CONCURS DE  INTERPRETARE
A ROMANŢEI ȘI A LIEDULUI
„NICOLAE FLOREI”
BOCȘA

 

Ediţia  I-a,

24.11. – 25.11.2017

 

FIŞĂ  DE  ÎNSCRIERE


Numele şi prenumele:

 

Data şi locul naşterii :  

 

Adresă poştală:

 

Telefon  fix / mobil:

E-mail:

Seria și numărul cărții de identitate :
Intituția de învățământ ( doar pentru secțiunea interpretare lieduri):

Piesele din concurs (titlul,textier și compozitor):
            1.

            2.

                       
            Am luat cunoştinţă de prevederile regulamentului de organizare, inclusiv cele privind  dreptul de autor şi ordinea intrării în scenă, pe care mă oblig să le respect.
           
Data:
                                                                                                                     Semnătura,

                                              





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu