Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 28 noiembrie 2017

Continuă migrarea de la cartelele preplătite la abonamente, în cazul utilizatorilor de telefonie mobilă

În prima jumătate a anului 2017 s-a menținut tendința de creștere a numărului de abonamente la serviciile de telefonie mobilă în detrimentul cartelelor preplătite active. O evoluție similară s-a observat încă din anul 2016 și poate fi explicată prin diversificarea pachetelor și a facilităților oferite de furnizori la încheierea unui contract pentru abonament, care de multe ori include echipamente de nouă generație, la prețuri preferențiale.Utilizatorii de telefonie mobilă din România au vorbit în medie în fiecare lună a perioadei analizate 4 ore și 14 minute. Infografic aici.

Evoluția telefoniei mobile
La jumătateaanului 2017, în România se întregistrau22,2milioane decarteleactivedeserviciide telefonie mobilă (în scădere cu-1,5% față deaceeași perioadă a anului2016), dintre care 11,8milioane (+7%) erau utilizatori pe bază de abonament și 10,4 milioane (-10%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. La fel ca și anul trecut, creșterea numărului total de abonamente este rezultatul utilizării în număr din ce în ce mai mare a acestui serviciu și de către utilizatorii persoane fizice,ajungând-se astfel la9 milioane cartele SIM pe bază de abonament utilizate de persoanele fizice.
Ușoara scăderea numărului total de cartele SIM actives-a reflectat și în evoluțiatraficului totalde voce (exclusiv roaming internațional) efectuat de aceștia pe parcursul semestrului I 2017, acestaînregistrând o scădere de-4%față de aceeaşi perioadă a anului2016, până la 34,3miliarde minute. În functie de categoriile de trafic, doar traficul către alte rețele mobilea înregistrat o creștere,de aproape 12%, până la 11miliarde minute, celelalte categoriide trafic înregistrând scăderi în prima jumătatea acestui an: traficul în rețelele propriide telefonie mobilă cu-11%, până la 20miliarde minute, traficul către reţele din afara Românieicu -6%, până la 1,9miliarde minute,iartraficul către rețelele fixecu -1%, până la 1,1 miliarde minute.
Pe parcursul primului semestru al anului 2017 s-a accentuat scăderea număruluitotal de mesaje SMS,de -16% comparativ cu semestrul I 2016,ajungând la8miliarde demesaje,cel mai probabil ca urmare a utilizării tot mai intense a aplicațiilor de tipul mesagerie instant.În medie, un utilizator activ a vorbit într-o lună 4 ore și 14minute și a transmis59de mesaje SMS.
Roaming internațional
Utilizarea serviciilor de roaming internațional s-a intensificat semnificativîn prima parte a anului 2017, în principal ca urmare a aplicării prevederilor Regulamentului de roaming internațional. Astfel, traficul de apeluri efectuate aproape s-a dublat, de la 222 milioane minute în semestrul I 2016 până la 430 milioane minute în semestrul I 2017 (+94%), traficul de apeluri primite a crescut cu +81%, până la 839 milioane minute, numărul de mesaje SMS a înregistrat o creştere de +31%, până la 87 milioane mesaje, cea mai importantă creştere fiind înregistrată de consumul de servicii de dateîn roaming, de +191%,până la 1,1PB.
Evoluția telefoniei fixe
Gradul de utilizarea telefoniei fixeacontinuat să scadă pe parcursul primului semestru al anului 2017, înregistrându-se scăderi atât la nivelul numărului de linii de acces (-5%, până la 4,1 milioane), cât și la nivelul traficuluide voce. La data de 30 iunie 2017, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării se situa la valoarea de 43%.
Traficul total de voce realizat prin intermediul rețelelor fixe s-a diminuat până la aproape 1,5 miliarde de minute în prima jumătate a anului 2017, în scădere anuală cu aproximativ 15%. Toate categoriile de trafic de voce au înregistrat scăderi: traficul către rețele publice fixe a scăzut cu 18% până la 0,9 miliarde de minute, traficul către rețele publice mobile s-a diminuat cu 5% până la valoarea de 0,4miliarde de minute, iartraficul către rețele din afara României s-a redus cu 21%, până la 0,1 miliarde de minute.
Media lunară a traficului originat de la o linie fixăa continuat să scadă, ajungând la 1 oră, mai puțin cu 7minute față de valoarea medie din primul semestru al anului2016, iar un apel a avut o durată medie de 3 minute și 2secunde.
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru prima jumătate a anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013şi este disponibil aici.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM, vizitaţi www.ancom.org.ro,www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.

COMUNICAT DE PRESĂ          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu