Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 iunie 2017

Telefonul Copilului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin reamintește cetățenilor de existența unui serviciu specializat pentru sesizarea situațiilor în care sănătatea sau siguranța copiilor sunt puse în pericol: Telefonul Copilului.


Numărul de telefon 0255-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană care doreşte să semnaleze cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi, aflaţi în situaţie de risc sau în dificultate, situaţii de abuz fizic, emoţional, sexual, neglijare şi exploatare a copilului.
În anul 2016, prin intermediul Telefonului Copilului  au fost înregistrate 124 de sesizări pentru un număr de 151 de copii. Dintre aceştia, 33 de cazuri au fost clasate, pentru 79 de copii au fost oferite servicii de consiliere, aceştia rămânând în familii, 5 cazuri au fost referite către alte sevicii ale direcţiei, iar pentru 34 de copii s-a dispus instituirea măsurii de protecţie specială a plasamentului, în regim de urgenţă la:
– Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului – 24
– Asistenţi maternali profesionişti – 10
În anul 2017, până în luna mai, asistenții sociali din cadrul Serviciului ”Telefonul Copilului” au înregistrat 43 de sesizări cu privire la diverse situații de risc în care au fost implicați copii.
 ”Telefonul Copilului ocupă un loc important în misiunea noastră de a-i proteja pe copiii vulnerabili din județ. Echipa noastră este pregătită în orice moment să intervină acolo unde există cazuri de abuz sau neglijență. Fiecare sesizare este atent analizată, iar în funcție de situație se iau măsuri pentru depășirea problemelor”, a declarat Adriana Sătmărean, șef-serviciu ”Telefonul Copilului”.

Alte modalități prin care cărășenii pot sesiza DGASPC în legătură cu posibile abuzuri și situația sesizărilor în 2016:

Telefonul Direcţiei
Prin intermediul telefonului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin - 0255-224302 - au fost preluate 31 de sesizări cu privire la un număr de 71 de copii. Cazurile acestor copii au fost instrumentate, după cum urmează:
         •        plasament în regim de urgenţă : 12, din care :
– asistenţi maternali profesionişti – 5
– centre de plasament – 7
         •        cazuri închise, cu servicii oferite – 58
         •        clasate – 1
În ceea ce priveşte sesizările făcute în scris, de  diferite persoane fizice, în anul 2016 au fost 50 de sesizări referitoare la 88 de copii, care au fost rezolvate astfel:
         •        servicii de consiliere – 50
         •        clasare – 11
         •        instituirea măsurii de protecţie specială a plasamentului, în regim de urgenţă – 27, din care:
         •        asistenţi maternali profesionişti – 16
         •        centrul de primire în regim de urgenţă a copilului – 11
De asemenea, pentru 165 de copii au fost formulate sesizări de către persoane juridice. Acestea au fost finalizate după cum urmează:
         •        cazuri închise, cu servicii oferite – 137
         •        clasate: 1
         •        plasament în regim de urgenţă – 27, la:
         • Centrul de primire în regim de urgenţă: 14
         • Asistenţi maternali profesionişti: 8
         • Persoană de plasament: 5
De asemenea, în cursul anului 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a sesizat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin cazurile referitoare la repatrierea unui număr de 7 copii.
În anul 2016, unităţile sanitare de pe raza judeţului Caraş-Severin au sesizat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin cazurile a 4 copii care au fost părăsiţi/abandonaţi în aceste unităţi de profil. Toate cele 4 cazuri au vizat măsura de protecţie specială a plasamentului, în regim de urgenţă, la asistenţi maternali profesionişti.



***********
Cele mai multe dintre sesizări au vizat abuzuri fizice, neglijență  și copii găsiți pe stradă fără reprezentanți legali. Un rol important în depistarea cazurilor de abuz sau maltratare îl au spitalele din județ. Personalul medical sau asistenții sociali din aceste instituții anunță DGASPC în cazul în care au indicii că un pacient minor a fost tratat necorespunzător.
În funcție de situația semnalată asistenții sociali pot lua măsuri pentru minimalizarea consecinţelor situațiilor semnalate, vizându-se reducerea considerabilă a acestora şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copilului, victimei violenței în familie sau a persoanei adulte vulnerabil social pe plan local şi judeţean, cu respectarea legislaţiei în vigoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu