Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 iunie 2017

CHIRVAI /RUGĂ LA RAFNIC de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

 PETRU ŞI PAVEL 29-30 IUNIE  
 DOBRI DOŞLI!/BINE AŢI VENIT! 


    În România, minoritarii croaţi sunt concentraţi în majoritate în judeţul Caraş-Severin. Ariile locuite şi  vorbite de minoritatea croată sunt compacte,  fiind dispuse în mediu rural în jurul celor două comune: Caraşova cu satele aparţinătoare (Nermed, Iabalcea) şi Lupac cu satele aparţinătoare (Clocotici, Rafnic, Vodnic)
Localizat undeva intre localitatile Resita si Oravita, este şi localitatea Rafnic
Numele satului Rafnic, provine de la turci după  anumite studii.
Această temă mai rămâne de studiat. Înainte de anul 1558 când turcii încă nu ocupaseră aceste locuri, satul se numea Selişte şi se afla dincolo de dealul ce se află acum în vestul Rafnicului (Dlghi Hrt). Aceste locuri au fost ocupate de către turci, până în 1718, deci 160 de ani.

Biserica a fost construită în anul 1788. Înainte de construirea acesteia, întrunirile religioase se ţineau în casa de la numărul 86. Se presupune că şi şcoala a fost în aceeaşi clădire. Din anul 1800 datează prima şcoală. Religia populaţiei până la Maria Tereza, a fost greco-catolică, după care s-a trecut la romano-catolicism. 
La ora actuală această biserică care a fost  restaurată având inclusă şi o mică mănăstire care găzduieste măicuţe din Croaţia, care ajută comunitatea croată din zonă şi care menţine legături cu comunitatea croată din ţară şi peste hotare se datorează foarte mult şi preotului Tincul Marian.
Religie:Romano-catolică
Hramul: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Paroh: Pr. Marian Tincul


În cadrul comunităţii croate există în afară de Uniunea Croaţilor din România care  reprezintă minoritatea croată în România şi în Parlamentul României, sunt şi alte organizaţii care încearcă să promoveze identitatea culturală a acestei minorităţi în ţară cât şi peste hotare. În localitatea Rafnic funcţioneză de 20 de ani,Asociaţia Pentru Păstrarea Culturii şi Tradiţiei Croate din Caras-Severin, a cărui preşedinte este Veca Mihai.
 A fost prima  delegaţie a  tineretului liber croat 1990, care a participat la Festivalul Smotra Folklora de la Zagreb 1990.

Această asociaţie şi la ora actuală este împlicată în multe activităţi culturale, sportive,etc


  VICEPRIMARUL COMUNEI  LUPAC, MIHAI  MATEIA VECA , urează tuturor celor care vor veni: Bine ati venit! Şi distracţie plăcută!

  






Petru  Crsta şi colaboratorii acestui ,,blog" urează tuturor celor care poartă numele de Petru si Pavel şi derivatele acestor nume

LA MULŢI ANI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu