Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 martie 2017

Locul cetățeanului în organismele colegiale – permis de lege, descurajat de politicieni

APADOR-CH vă invită, vineri, 31 martie 2017, la dezbaterea cu tema  Locul cetățeanului în organismele colegiale – permis de lege, descurajat de politicieni/birocrație – la care parlamentari, membri ai guvernului și reprezentanți ai societății civile vor discuta despre modul în care este reprezentată societea civilă în organismele colegiale - în practică versus ce prevede legea - și propuneri concrete de modificare a legislației ce reglementează astfel de organisme.


APADOR-CH a derulat în ultimii ani câteva proiecte prin care a încercat să ajute societatea civilă să-și desemneze reprezentanți în organismele colegiale de tipul CNI, CSM, CNCD. În aceste demersuri a sprijinit mai mulți cetățeni activi în societate să candideze pentru locuri în aceste organisme. Strădaniile au avut succes numai în cazul Consiliului Național de Integritate, dar s-au lovit de diverse piedici birocratice, politice sau chiar de ilegalități vădite în cazul desemnării unor reprezentanți în CNCD și recent în CSM.

Având aceste experiențe, APADOR-CH a schițat câteva propuneri de modificări legislative care ar putea remedia scăpările existente la aceste moment în legislația ce reglementează accesul cetățenilor în organisemele colegiale. Dorim să dezbatem aceste propuneri într-un cadru cât mai larg, cu societatea civilă, politicieni și membri ai Parlamentului, să le perfectăm împreună și poate la finalul acestor dezbateri ele își vor găsi locul pe ordinea de zi a Parlamentului.

Tema este de actualitate, dat fiind că în iunie 2017 expiră două mandate în CNCD și am dori să nu se mai repete abuzurile pe care le-am experimentat în 2015 la numirea noilor membri în CNCD. De asemenea, alegerea celor doi reprezentanți ai societății civile în CSM se află într-o fază pe care de asemenea o considerăm ilegală, de reluare a întregii proceduri de desemnare, în condițiile în care niciunul dintre cei șapte candidați nu a întrunit voturile necesare în Senat.

Prezența dumneavoastră la această dezbatere, ce va avea loc vineri, 31 martie la Hotel Novotel, de la ora 10.00,  ne-ar onora și ar contribui substanțial la valoarea acestor propuneri. Și-au anunțat participarea la discuții parlamentari și membri ai guvernului.
Pentru o documentare prealabilă, puteți consulta aici propunerile de modificări legislative ce vor fi dezbătute vineri.


***
Dezbaterea face parte din proiectul Reprezentarea societății civile în organisme colegiale, derulat de APADOR-CH cu sprijinul financiar al Fondului de Inovare Civicăun program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu