Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 21 martie 2017

Deratizare în Reșița

  
            Primăria Municipiului Reşiţa, Direcţia Tehnică Generală – Serviciul Gospodărie Urbană şi Mediu şi  SC. Deraton SRL , anunţă demararea programului de combatere a rozătoarelor ( șoareci, șobolani), pe întreaga rază a municipiului Reșița.
Programul se va derula în două etape:
  Prima etapă va fi  de monitorizare în care se va vedea și determina gradul de infestare, vor fi  depistate zonele cu o puternică  infestare, asupra cărora se va insista în mod deosebit.
 A doua doua etapă,  programată în perioada 27martie -14 aprilie 2017 , este acțiunea propriu-zisă . Acțiunea se va desfășura concentric și simultan, pe întrega suprafață a municipiului.
            Deratizarea se efectuează în:
   a) clădiri ale unităţilor sanitare de pe raza unităţii administrativ-teritoriale;
    b) clădiri ale instituţiilor publice, altele decât unităţile sanitare;
    c) spaţiile comune închise din clădirile de tip condominiu (casa scării, subsol şi alte asemenea) ale persoanelor fizice şi juridice, inclusiv asociaţii de proprietari/locatari;
    d) spaţiile deschise din domeniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale: terenuri ale instituţiilor publice din subordine, parcuri, spaţii verzi, cimitire, maluri de lac, pieţe, târguri, oboare, bâlciuri şi alte asemenea;
    e) spaţiile deschise din proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice: terenuri ale operatorilor economici, terenuri ale persoanelor fizice şi asociaţiilor de proprietari/locatari, terenuri ale instituţiilor publice, altele decât cele prevăzute la lit. d);
    f) căminele şi canalele aferente reţelelor edilitare: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie termică, telefonie, reţele subterane de fibră optică şi alte asemenea;
   g) clădiri ale operatorilor economici, clădiri ale persoanelor fizice, inclusiv apartamente din imobile de tip condominiu;
   h) subsoluri umede sau inundate;
    i) staţii de transfer, staţii de sortare şi alte instalaţii de tratare/eliminare a deşeurilor;
    j) alte obiective identificate ca reprezentând focare de infestare şi care pot pune în pericol sănătatea oamenilor şi a animalelor.
            Graficul de desfășurare a celei de a doua etape:
1. În perioada - 27-31 martie se va executa deratizarea pe domeniul poblic și unitățile școlare :
·         Luni- Cartier Cîlnic, Cartier Lunca Bârzavei, Str. Timişoarei, Triaj;
·         Marţi-Moroasa, Lunca Pomostului, Centru, Valea Domanului, Poiana Golului,
·         Miercuri-Oraşul Vechi, Zona Stavila, Minda
·         Joi-Cartierele -Ţerova, Doman, Secu, Cuptoare, Moniom.
2.      În perioada – 3 -13 aprilie se va executa deratizarea la instituţii, agenţi economici şi asociaţii de locatari (lucrările se vor executa pe bază de comandă pe cheltuiala beneficiarului).
În zonele deschise vor fi amplasate staţii  de intoxicare pentru a proteja atât momelile  de intemperiim cât și accesul animalelor de companie  și a copiilor. Momelile       ( reticidele) conțin o substanță cu gust amar pentru a impiedica consumarea lor accidentală.
ATENŢIE! Deteriorarea sau sustragerea acestora constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională conform H.C.L. nr. 69/2014.
Este obligatoriu, ca simultan cu acțiunea de deratizare a domeniului public, instituțiile, agenți economici,  asociațiile de proprietari, persoanele fizice sau juridice să execute deratizarea în clădirile și terenurile pe care le dețin. ( Ordinul ANRSC 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor, art. 103).
 Operatorul are exclusivitatea prestarii activităţii de deratizare  pentru toti utilizatorii de pe raza unităţii administrativ-teritoriale pentru care are hotărâre de dare în administrare sau contract de delegare a gestiunii. (Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, republicată, art. 9, alin 1, lit. f şi   Ordinul ANRSC 82/2015, art. 109 alin. 2).
 Perioada de execuţie a tratamentelor se decalează de comun acord cu autoritatea administraţiei publice locale, în cazul în care se înregistrează condiţii meteo nefavorabile.
     Pentru mai multe detalii referitoare la acţiune vă puteţi adresa :
  • Serviciul Gospodărie Urbană şi Mediu telefon /fax 0255/210258, email:mediu@primariaresita.ro
  • SC. Deraton SRL. telefon / fax 0256/ 214778, 0256/306417,
      email: deraton@deraton.ro

Biroul comunicare
Primăria Reșița

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu