Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 14 octombrie 2015

SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL ,,PORTRETE DE DASCĂLI” EDIŢIA a VII-a VELIKO GRADIȘTE, SERBIA, 31 octombrie 2015


“Ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni , suntem noi oameni.” Nicolae Iorga

SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL ,,PORTRETE DE DASCĂLI” EDIŢIA a VII-a
VELIKO GRADIȘTE, SERBIA
31 octombrie 2015 de la ora 12

Fiecare dintre cadrele didactice am avut unul sau mai mulți educatori, învățători sau profesori de care ne amintim cu drag și despre care am avea să spunem și/sau să scriem câteva cuvinte. Despre mulți dintre acești dascăli model nu a scris și poate nu va mai scrie nimeni dacă nu o facem acum noi cei care încă ne amintim de ei. Amintindu-ne de acești dascăli buni ne ridicăm nouă înșine ștacheta profesională și ne vom simți obligați să le călcăm pe urme. Poate cândva vor scrie și alții despre noi dacă vom reuși să le rămânem în suflete.
Vă invităm deci la SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL ,,PORTRETE DE DASCĂLI” EDIŢIA a VII –a care va avea loc la Veliko Gradiște, în Serbia, 31 octombrie 2015 de la ora 12 (ora României) în sala Liceului din Veliko Gradiște de pe strada Piața (trg) Žitni nr.4. Veliko Gradiște este un orășel cochet situat pe malul Dunării la 136 km de Timișoara sau 141 km de Drobeta Turnu Severin (vezi http://tovg.org/ ). NU TREBUIE PAȘAPORT pentru colegii din România.
Ideea de a organiza acest simpozion aparține unor sârbi și români din Serbia și români și sârbi din România, oameni care s-au cunoscut și împrietenit și care își doresc să-și împărtășească exemplele de bună practică din școlile lor și să-și prezinte modele de slujitori ai școlii pe care i-au cunoscut. Pe lângă colegi din Serbia și România vor fi invitați și colegi din alte țări, oficiali din administrația școlară, prieteni ai școlii.
La simpozion se poate participa direct (cu sau fără lucrare de prezentat) sau indirect (doar trimițând prin e-mail lucrarea).
Lucrarea să fie scrisă în Word în limba română sau sârbă și să aibă un rezumat de cel mult 1000 de caractere. De traducerea din română în sârbă și din sârbă în română a rezumatului ne vom ocupa organizatorii. Se pot insera și 1- 2 fotografii. Lucrarea să nu fie mai lungă de 1 – 4 pagini.
Pe lângă articolele despre foști dascăli se pot trimite și articole care să prezinte școala, proiecte ale școlii, exemple de bună practică, articole pe teme de pedagogie sau didactică.
Simpozionul va dura 2-3 ore. Cei care doresc să își prezinte lucrarea în plen să nu depășească 10 minute. După simpozion se poate participa la o masă comună.
SUNT DOUĂ TERMENE:
1.Înscrierea la simpozion se face trimițând până în 19 octombrie un e-mail la portretededascali@gmail.com în care să scrieți numele, școala, localitatea, telefonul, e-mailul, titlul articolului, dacă veți participa direct sau veți trimite doar articolul, dacă doriți să îl prezentați pe scurt în plen sau doriți doar publicarea lui. Se poate să participați și dacă nu aveți articol. Să mai scrieți dacă rămâneți la masa comună de după simpozion, între orele 15-21 (sub 15 euro ), dacă aveți nevoie de cazare (10 euro cu mic dejun inclus) la Lacul de Argint ( Srebmo Jezero, vezi http://www.dalekoodposla.com/mesto--apartmani-srebrno-jezero-smestaj-cene )și dacă doriți să vă anunțăm despre alți colegi înscriși din zona dumneavoastră pentru a călători eventual împreună.
2.Trimiterea lucrării prin e-mail la portretededascali@gmail.com se face până la 28 octombrie. Cartea se va tipări în luna noiembrie și o veți primi la școala dumneavoastră. Singura taxă pentru colegii din România este aceea de publicare a lucrării. Se achită 30 lei prin ordin de plată sau mandat poştal completând următoarele date: Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, CEC Bank Arad (sucursala Bdul. Revoluţiei nr. 5-7), cont IBAN RO32CECEAR0137RON0355948, cod fiscal 23564572.
Gazde și parteneri în organizarea simpozionului sunt:
-Liceul din Veliko Gradiște
-Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia
-Sucursala AGIRo a Cadrelor Didactice de Etnie Sârbă din România
-Asociația Generală a Învățătorilor din România
-Românii Independenți din Serbia (RIS)
-Comunitatea Sârbilor din România

Persoane de contact: 
Viorel Dolha din Arad, România: 0723259290, 0744195155
-Liceul din Veliko Gradiște
Una Vasiljevici din Zajecear 0648114652
Diana Șolkotovici din Kladovo 0645982942
Vesna Schubert din Ranovaț 0693301069
Kristijan Kakovan din Vârșeț 0644230335

Invitați speciali:
-oficiali, ministeriali din București și Belgrad
-administrațiile școlare Zajecear, Pozarevac, Jagodina, Vrsac, din Serbia și Arad, Timiș, Reșița, Drobeta Turnu Severin, România
-Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia
-Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne/ Vlașke din Serbia
-reprezentanți ai mediului academic
-presa și presa de specialitate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu