Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 octombrie 2015

Declaratie Scrisa privind drepturile pacientilor bolnavi de cancer


Cea mai importanta misiune a ECPC este sa lupte impotriva discrepantelor intre statele membre in ceea ce priveste accesul la tratament.

In 2013, actualul Board a subliniat rolul ECPC in semnalarea acestor probleme decidentilor politici. Din acest motiv facem tot ce ne sta in putinta pentru a sprijini Parlamentul European in a lua o pozitie ferma impotriva celor doua cauze majore ale inegalitatilor:

1.     Intarzierile innaceptabile in rambursarea medicamentelor inovatoare ce afecteaza dreptul paientilor de a primi un tratament eficace la timp;
2.     Lipsa medicamentelor esentiale care nu sunt scumpe dar a caror lipsa pune in pericol viata multor pacienti. Bogate sau sarace, toate statele membre UE sunt afectate de criza medicamentelor, ceea ce creaza diferente inacceptabile in rata de supravietuire.
Declaratia Scrisa nr 30/2015 a fost depusa de ECPC cu sprijinul a 19 europarlamentari si cere Uniunii Europene :
·         să creeze un singur sistem european de evaluare a beneficiilor tratamentelor inovatoare, reducând astfel termenele de acces la noile terapii;
·         să actioneze imediat pentru a înțelege cauza lipsei de medicamente de pe piata si gasirea de solutii pentru a rezolva aceasta problema.
Declaratia Scrisa a fost tradusa in 23 limbi. La linkul de mai jos puteti descarca varianta in limba dumneavoastra materna.
Cum puteti ajuta?
Pentru noi este esential ca acest document sa fie aprobat intrucat odata aprobat acesta devine pozitie oficiala a Parlamentului European.
Declaratia Scrisa trebuie sa fie semnata de 376 europarlamentari pana la sfarsitul lunii noiembrie pentru a putea deveni pozitie oficiala a Parlamentului European.
Cu acest puternic instrument de decizie ECPC si toti membrii sai pot cere Comisiei Europene si guvernelor fiecarui stat membru sa ACTIONEZE IMEDIAT pentru a pune capat inegalitatilor.
Avem nevoie de sprijinul vostru pentru strangerea numarului necesar de semnaturi
Va rugam sa contactati europarlamentarii din tara dumneavoastra cu rugamintea sa semneze Declaratia Scrisa 30/2015. Daca nu stiti care sunt europarlamentarii din regiunea dumneavostra, click aici pentru a le vizualiza profilul si datele de contact.
Pana acum, secretariatul ECPC a reusit sa stranga 100 semnaturi.
Ajutati-ne ca sa va putem ajuta si noi mai departe! Adoptarea Declaratiei Scrise 30/2015 este un castig pentru toti pacientii pentru a asigura un acces mai rapid si mai echitabil la medicamente pentru toti cetatenii europeni.
Va stam la dispozitie pentru orice alta informatie de care puteti avea nevoie pentru contactarea europarlamentarilor dumneavoastra.
Toate cele bune,
Francesco De Lorenzo
Presedintele ECPC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu