Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 25 octombrie 2015

Programul Ro 19 ”Inițiative în Sănătate Publică” este functional

 Începând cu data de 13 octombrie 2015, website-ul Programului Ro 19 ”Inițiative în Sănătate Publică” este functional și poate fi accesat la adresa http://www.initiativeinsanatate.ms.ro/. Ministerul Sănătății derulează, în perioada ianuarie 2014-aprilie 2017, Programul Ro 19 ”Inițiative în sănătatea publică” finanțat prin Granturile Norvegiene 2009-2014. Programul are o valoare totală de 26,592,941 euro. Acest program, își propune să îmbunătăţească prevenirea şi tratarea bolilor contagioase (inclusiv HIV/ SIDA şi TB), să dezvolte resursele la toate nivelurile din sistemul sanitar, să prevină sau să reducă
incidența bolilor cauzate de un stil de viață nesănătos. Programul pune accent pe asistența medicală primară, inclusiv asistenta pentru copii și bătrâni, se adresează nevoilor specifice ale grupurilor minoritare cu accent pe populația Roma dar în același timp contribuie la consolidarea asistenței medicale primare în termeni de cantitate și calitate a serviciilor oferite. Programul se derulează prin implementarea a 8 proiecte predefinite, după cum urmează: - RO 19.01 „Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creșterea capacităţii de control a Tuberculozei”; - RO 19.02 „Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi a Hepatitei B şi C în România”; - RO 19.03 „Întărirea Reţelei Naţionale de mediatori Romi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei rome”; - RO 19.04 ”Intervenţii la mai multe niveluri pentru preventia bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viaţă în România”; - RO 19.05 “Largirea gamei și îmbunatățirea planificării serviciilor acordate pacientului prin registre de boli îmbunătățite”; - RO 19.06 “Cresterea capacitatii sectorului de sanatate românesc sa puna in aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la interventii de detectare precoce eficiente”; - RO 19.10 “Îmbunătățirea serviciilor de sănătate în sarcina cu risc crescut, nașterea prematură și boli hematologice”; - RO 19.11 “Îmbunătățirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în Romania, prin achiziția de bunuri, servicii și lucrări de specialitate”.
Detalii despre programul Ro 19 ”Inițiative în sănătatea publică” precum și cele 8 proiecte predefinite pot fi obținute la adresa http://www.initiativeinsanatate.ms.ro/.
Contact Suzana Matei Manager Program 021/3072640

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu