Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 iunie 2014

Ziua Mondială a Refugiatului - 20 iunie

Personalități din lumea întreagă susțin Ziua Mondială a Refugiatului 2014

"Aceasta este cea mai arzătoare poveste a timpurilor noastre"

BUCURESTI, 13 iunie 2014 (UNHCR):Peste 20 de Ambasadori ai Bunăvoinței pentru UNHCR și celebrități din toată lumea printre care scriitorul Khaled Hoseini, actrița germană Diane Kruger și artistul columbian Juanes au lansat de curând o serie de mesaje video, într-o campanie de susținere a familiilor de refugiați, cerând publicului să se solidarizeze prin distribuirea poveștilor acestora.
Într-o perioadă în care conflictele au forțat un număr record de persoane să își abandoneze casele, UNHCR a mobilizat Ambasadorii Bunăvoinței și alte celebrități pentru a face cunoscute poveștile despre curaj și supraviețuire ale refugiaților, în incercarea de a  atrage și mai multă atenție asupra impactului devastator al războiului asupra familiilor de refugiați.
Actori precum EmmaThompson, Kristin Davis, David Morrissey, regizorul Wes Anderson, top-modelul/designerul Alek Wek și, cântăreața Kat Graham se numără printre cei care s-au alăturat campaniei UNHCR, oferind mărturii impresionante ale experienței personale legate de exil sau întâlniri cu persoane refugiate.
Poveștile lor pot fi găsite pe pagina de campanie a UNHCR, la adresa stories.unhcr.org/ (in limba engleză) și  stories.unhcr.org/ro/ (în limba română)

unde sunt disponibile și alte povești evocate de jurnaliști, fotografi, de lucrători umanitari sau chiarde refugiații înșiși.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Antonio Guterres a spus: "În condițiile încare violențele au forțat un număr record de persoane să se refugieze, ne aflăm în fața unor dificultăți fără egal în ceea ce privește protecția și asistența acesora. Toți acești suporteri ai UNHCR ne ajută să spunem povestea refugiaților, o poveste despre suferință dar și despre curajul și rezistența extraordinare de care dau dovadă refugiații în fața adversității."
Videoclipurile celebrităților și poveștile refugiaților fac parte dintr-o campanie media ce precede Ziua Mondială a Refugiatului, sărbătorită pe 20 iunie.

COMUNICAT DE PRESA
"Fiecare poveste merită citită"
UNHCR invită publicul să participe la campania dedicată Zilei Mondiale a Refugiatului pentru a face cunoscute  poveștile refugiaților și a susține astfel familiile forțate să se refugieze.
Despre Ziua Mondială a Refugiatului 2014
În 20 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, UNHCR celebrează puterea și rezistența a milioane de persoane forțate să-și  abandoneze casele din cauza războaielor și abuzurilor asupra drepturilor omului. Un număr record de persoane dezrădăcinate a fost înregistrat pe parcursul ultimului an.
În 2014, UNHCR cere publicului din întreaga lume să arate susținere pentru cauza familiilor forțate să se refugieze, făcând cunoscută povestea refugiaților. Poveștile refugiaților pot fi  citite și distribuite vizitând pagina de campanie a UNHCR:
http://stories.unhcr.org/ro (limba română)
http://stories.unhcr.org (limba engleza)
Oricine are o astfel de poveste de spus, o poate încărca pe această pagina de campanie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu