Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 iunie 2014

Vizita oficială efectuată de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, în Republica Austria

 Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, efectuează, în perioada 13-15 iunie 2014, o vizită oficială în Republica Austria. Oficialul român s-a întâlnit cu dr. Stefan Steiner, șeful departamentului de integrare din cadrul Ministerul austriac al Afacerilor Externe, cu care a discutat despre relațiile existente între cele două țări, despre rolul pe care îl au schimburile culturale și educaționale în mai buna cunoaștere și integrare a comunității românești în Austria. În acest sens, dr. Stefan Steiner a precizat că, în Austria, comunitatea românească este bine integrată, iar la acest lucru au contribuit foarte mult educația și cultura.

„Diversitatea în unitate este importantă în acest moment și ne ajută să ne cunoaștem mai bine”, a declarat dr. Stefan Steiner, șeful departamentului de integrare din cadrul Ministerului austriac al Afacerilor Externe.
La rândul său, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a menționat că una dintre prioritățile mandatului său este păstrarea identității naționale în rândul comunităților românești din afara granițelor.
„Cultura și biserica îi țin pe români uniți în jurul limbii române, în paralel cu integrarea deplină în societatea austriacă. O bună cunoaștere și înțelegere a propriei limbi, a propriei culturi, este de natură să contribuie la păstrarea și cultivarea spiritului național”, a declarat Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Cei doi oficiali au discutat despre proiectele pe care Austria le susține și dezvoltă în acest sens pentru comunități și despre modalitățile de îmbunătățire a schimburilor educaționale.
„Apreciez că dialogul cultural viu între comunitățile care își înțeleg și respectă diferențele trebuie încurajat. Îmi exprim convingerea că dialogul intercultural reprezintă un exercițiu necesar și de mare relevanță pentru afirmarea unui profil identitar pozitiv al comunităților românești, în contextul unui nivel scăzut de vizibilitate a valorilor românești în rândul publicului din alte state”, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Oficialul român s-a întâlnit și cu reprezentanții Ligii Studenților Români din Străinătate - filiala Austria, cu care a discutat despre proiectele pe care aceștia le dezvoltă împreună cu statul gazdă, dar și cu instituții din România.
Ministrul Bogdan Stanoevici i-a felicitat pe reprezentanții Ligii Studenților Români din Străinătate - filiala Austria, pentru faptul că și-au afirmat cu seriozitate rolul de mesageri ai culturii românești în workshop-urile „În ochii celorlalți”, organizate împreună cu Ambasada României la Viena, în cadrul cărora tinerii austrieci au avut posibilitatea de a-și testa cunoștințele despre România, dar și de a se familiariza cu elemente românești de profil, din perspectiva tinerei generații.
Totodată, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a precizat că tinerii reprezintă o punte de legătură importantă între țara de origine și statul gazdă, un vector românesc de imagine cu mare valoare la nivel european.
Oficialul român s-a întâlnit și cu reprezentanții comunității românești din Austria. În cadrul discuțiilor au fost reiterate o serie de deziderate comune: consolidarea identității românești printr-o serie de proiecte comune, necesitatea organizării de cursuri de limbă, cultură și civilizație românească la nivelul asociațiilor și parohiilor românești de pe teritoriul Austriei, organizarea de acțiuni culturale în colaborare și cu sprijinul autorităților locale din Austria, care să confere o mai bună vizibilitate evenimentelor cu protagoniști români și originari din România.
Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni mai cuprinde o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc și cultelor religioase din Graz și Knittelfeld. Oficialul român va participa și la manifestările organizate la Viena cu prilejul marcării a 125 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu. 
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu