Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 28 octombrie 2013

Atenţie la falşii vizitatori!

În ultima perioadă, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute ce şi-au atribuit false calităţi, de reprezentanţi la o societatea de gaz şi o societate de deratizare, au sustras bunuri din două locuinţe fiind invitaţi în imobile chiar de proprietari.
Aceşti infractori, pe care noi îi denumim falşi vizitatori, acţionează prin

distragerea atenţiei victimei sau atribuirea unor calităţi false şi încearcă astfel să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.
Acest tip de infractori sunt politicoşi şi oferă ceva spre vânzare sau pretind a fi reprezentanţi ai unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Ei fac parte din categoria de persoane convingătoare şi insistente. Pot fi bărbaţi, femei sau chiar copii. E posibil să ceară un pahar cu apă, acces la toaletă sau solicită permisiunea de a se spela pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus.

Iată câteva metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuinţa victimei:

Metoda cerşetorul – este vorba despre persoane care bat la uşile oamenilor şi cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii. De fapt, aceste persoane certate cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor.

Metoda vânzătorul ambulant, întâlnită în special în mediul rural – sub pretextul că vând pături, lenjerie sau se prezintă ca potenţiali cumpărători de diferite produse, intră în curţile şi casele victimelor. Observă unde îşi păstrează banii şi apoi, prin distragerea atenţiei, comit furtul.

Metoda lucrătorului la o companie de utilităţi – infractorii pretind că sunt  reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări.

Metoda detergentul –vânzători falşi bat la uşa victimei şi prezintă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.

Metoda deratizarea – sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă.

Metoda străinul – infractorii spun că nu sunt din localitate sau sunt cetăţeni străini şi nu au bani româneşti asupra lor; solicită victimelor să le schimbe valută. Iau lei româneşti şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare. Uneori motivează nevoia de bani cu o urgenţă medicală.

De obicei, odată ce ajung în locuinţă, infractorii distrag atenţia victimei, o determină să plece în altă cameră sub diverse pretexte, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Deseori infractorii lucrează în echipă: în timp ce unul distrage atenţia victimei (de exemplu discută în bucătărie cu uşa închisă), celălalt pătrunde în apartament şi caută în camere.

Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. În cazul în care descoperă uşi neasigurate, sustrag bunurile de valoare găsite pe hol.

ATENŢIE! Infractorii pot solicita să le fie schimbată o bancnotă de valoare mai mare pentru a observa unde ţine victima banii.

În concluzie, nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţa Dvs.!

I.P.J.C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu