Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
miercuri, 10 iulie 2013
Vizita ministrului afacerilor externe în Federaţia Rusă
Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut ieri, 9 iulie 2013, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Moscova, convorbiri oficiale cu omologul rus, Serghei Lavrov. Este prima întâlnire bilaterală între cei doi miniştri ai afacerilor externe din ultimii patru ani. Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ruse în ansamblu, evaluând perspectivele de dezvoltare a dialogului şi cooperării între România şi Federaţia Rusă în perioada următoare.
Astfel, cu ocazia întrevederii, miniştrii de externe ai României şi Federaţiei Ruse au abordat o serie de teme de pe agenda bilaterală: dialogul politic, cooperarea economică şi în plan cultural, perspectivele de completare a cadrului juridic existent, respectiv agenda regională, internaţională şi de securitate. Discuţiile au arătat că există şanse reale pentru aprofundarea şi extinderea cooperării în dosarele de interes reciproc, inclusiv în domeniile unde poziţiile părţilor nu coincid întotdeauna.
Ministrul român al afacerilor externe a salutat dinamica pozitivă a contactelor bilaterale la nivel de lucru din ultima perioadă şi a exprimat disponibilitatea părţii române pentru continuarea lor. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea de a menţine un nivel corespunzător al dialogului politico-diplomatic în cadrul căruia să fie abordate cu deschidere, atât subiectele cu privire la care cele două părţi au abordări similare, cât şi teme în care poziţiile celor două părţi nu coincid, cu respectarea specificităţii fiecărui stat în parte, respectiv angajamentul ferm european şi euro-atlantic în cazul României.
Şeful diplomaţiei ruse a exprimat, la rândul său, apreciere pentru dinamismul şi deschiderea manifestată de Guvernul de la Bucureşti faţă de relansarea dialogului cu Federaţia Rusă, asigurând că partea rusă împărtăşeşte această abordare. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că România este apreciată ca un partener important în Europa de Sud-Est, manifestând disponibilitate pentru cooperare pe toate dosarele de interes comun.
Ministrul român de externe şi omologul său rus au apreciat rezultatele sesiunii a XI-a a Comisiei Economice Mixte pentru cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică (18-19 aprilie 2013). Au confirmat dorinţa reciprocă de avansare privind colaborarea economică româno-rusă, în scopul definirii clare a poziţiilor în vederea apropierii acestora. În acest sens, s-au pronunţat în favoarea unui ritm anual al sesiunilor Comisiei.
Ministrul român de externe a subliniat importanţa pentru ambele părţi de a promova creşterea interacţiunii şi a gradului de cunoaştere şi înţelegere reciprocă la nivelul societăţilor din cele două ţări şi a propus, în acest sens, studierea posibilităţii înfiinţării unui Forum bilateral la nivelul societăţii civile la care ar putea participa personalităţi din lumea academică, ştiinţifică şi economică din cele două ţări.
În marja vizitei, au fost semnate două documente juridice interguvernamentale – Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între cele două guverne – precum şi un document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe al României şi Federaţiei Ruse (Planul de consultări pe linie MAE pentru anii 2013-2014).
Ministrul afacerilor externe al României, Titus Corlăţean, şi omologul rus Serghei Lavrov au salutat aniversarea, în cursul acestuia an, a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Federaţia Rusă, şi a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de bază. Cu acest prilej, ministrul Titus Corlăţean i-a înmânat colegului său Serghei Lavrov timbrul aniversar „Cultură şi spiritualitate – lianţi ai unui parteneriat durabil”, care evidenţiază două edificii de cultură reprezentative din România şi Federaţia Rusă – Ateneul Român şi Teatrul Bolşoi. Ministrul Serghei Lavrov a adresat mulţumirile sale pentru iniţiativa părţii române şi apreciere pentru simbolistica pe care o presupune. Pe acest fond, şeful diplomaţiei române a transmis omologului său invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a continua dialogul politic bilateral.
De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb constructiv de opinii pe tema parteneriatelor UE-Rusia, NATO-Rusia, inclusiv, în context, pe problematica apărării antirachetă, precum şi pe dosare de actualitate precum: Siria, Iran, Coreea de Nord, evoluţiile din Egipt şi impactul regional al acestora, Balcanii de Vest, regiunea Mării Negre, inclusiv cooperarea în cadrul OCEMN. De ambele părţi a fost evidenţiată utilitatea continuării consultărilor în plan bilateral, regional şi multilateral privind agenda internaţională.
A fost reafirmată importanţa cooperării la nivelul NATO – Rusia, ca format de dialog indispensabil pe probleme de securitate, ambii miniştri de externe evidenţiind colaborarea bună în plan bilateral din ultimii ani, în domenii tehnice de vârf precum: telemedicina - unde România şi Rusia sunt co-directori - combaterea terorismului, pirateriei şi traficului de droguri.
Totodată, părţile au abordat dosarul transnistrean, fiind trecute în revistă evoluţiile recente şi perspectivele de soluţionarea a acestuia. Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unor progrese pe fondul reglementării conflictului, reiterând poziţia României de identificare a unei soluţii durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţionale recunoscute. La rândul său, ministrul Lavrov a prezentat poziţia Federaţiei Ruse în favoarea unei soluţii viabile, susţinând, de asemenea, respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, care reprezintă principiile de bază pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Nu în ultimul rând, cei doi miniştri de externe au agreat abordarea, în cadrul dialogului bilateral, a temelor având o valoarea simbolică specială pentru cele două naţiuni. În acest context s-a căzut de acord asupra posibilităţii reluării, în perioada următoare, în baza unei agende definite, a activităţii Comisiei Mixte privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României.
Elemente suplimentare:
În programul vizitei de astăzi, 9 iulie 2013, a ministrului afacerilor externe al României la Moscova sunt prevăzute, de asemenea, întrevederi ale ministrului român de externe cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Consiliul Federaţiei, camera superioară a Adunării Federale (Parlamentul) din Federaţia Rusă, Mihail Marghelov, şi o prelegere a ministrului Titus Corlăţean la Academia Diplomatică a MAE rus pe tema „România şi Rusia: provocări comune, interese comune”.
În cursul zilei de mâine, 10 iulie 2013, este preconizată o întrevedere a ministrului afacerilor externe al României Titus Corlăţean cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Alexei Puşkov şi depunerea unei coroane de flori la monumentul militarilor români de la Krasnogordk din timpul celui de al Doilea Război Mondial.
Publicat de: Irina M.C.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu