Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 22 iulie 2013

PARTENERIAT ROMÂNO - BULGAR PENTRU SIGURANŢA TURIŞTILOR ROMÂNI DIN BULGARIA / CEA DE-A DOUA SERIE DE POLIŢIŞTI ROMÂNI DETAŞAŢI PE LITORALUL BULGĂRESC PREGĂTITĂ SĂ ÎŞI ÎNCEAPĂ MISIUNE


  Cei patru poliţişti români, detaşaţi în perioada 1 iulie-20 iulie, în Bulgaria, în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur, îşi încheie misiunea. Alţi patru poliţişti, doi din Teleorman, unul din Giurgiu şi unul din Dolj sunt pregătiţi să îşi înceapă misiunea pe litoralul bulgăresc, misiune ce se va desfăşura în perioada 21 iulie-10 august.
   
    Şi în această vară, poliţiştii români desfăşoară activităţi comune cu poliţiştii bulgari în cadrul unor patrule de ordine şi siguranţă publică, pe raza staţiunilor turistice Nisipurile de Aur şi Albena din Bulgaria. Pe durata misiunii, poliţiştii români acţionează în uniformă şi execută activităţi de patrulare împreună cu poliţişti bulgari, în patrule mixte. De asemenea, poliţiştii detaşaţi au rolul de a-i consilia şi a acorda sprijin cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul bulgar.
Misiunea poliţiştilor români se desfăşoară în trei serii, respectiv 1 iulie-20 iulie, 21 iulie-10 august şi 11 august-31 august, în fiecare din cele două staţiuni acţionând câte doi poliţişti români pe durata fiecărei serii.Poliţiştii români detaşaţi în Bulgaria, în prima serie, au consiliat 593 de turişti români, în special cu privire la informaţii referitoare la identificarea unor spaţii sau în legătură cu prevederile legislative din ţara gazdă şi au asistat 43 de turişti români implicaţi în diferite evenimente, facilitând comunicarea între autorităţile bulgăreşti şi turiştii români. De asemenea, au participat alături de poliţiştii bulgari la 93 de intervenţii la evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal, precum şi solicitări făcute în urma operaţiunilor de schimb valutar, cauzate de neconcordanţele existente între cursul afişat şi cel practicat.Totodată, poliţiştii români s-au deplasat la recepţiile hotelurilor, alături de colegii bulgari, pentru a-i informa pe administratorii hotelurilor despre prezenţa lor, în vederea colaborării în cazurile în care sunt implicaţi cetăţeni români. Este al patrulea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, deşi se aflau pe teritoriul altui stat.Întrucât, această iniţiativă s-a bucurat de apreciere, atât din partea autorităţilor bulgare, cât şi a turiştilor români, noua conducere a Ministerului de Interne al Republicii Bulgaria şi-a manifestat, printr-o scrisoare transmisă şefului Poliţiei Române, dorinţa de a continua practica stabilită în anii anteriori.Reamintim faptul că, la data de 28 iunie 2010, la Giurgiu, şeful Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Petre TOBĂ şi secretarul general al Ministerului de Interne al Republicii Bulgaria, au semnat „Regulile privind realizarea controalelor rutiere comune în zona de frontieră precum şi a misiunilor de patrulare comune a autorităţilor competente din România şi Republica Bulgaria în vederea asigurării ordinii şi liniştii publice”.Astfel, poliţişti din cele două state acţionează în patrule comune în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice. De asemenea, cooperează şi acordă asistenţă în cadrul activităţilor specifice, relaţionând îndeosebi cu cetăţeni ai propriului stat. Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe perioada sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari
Sursa:I.G.P.R. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu