Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 21 iulie 2013

Librăria Semn de carte


 

Joi, 18 iulie 2013, la Reşiţa a avut loc, în premieră, un spectacol de stradă. Cârcotaşii ar putea afirma că spectacole de strada s-au mai făcut la Reşiţa, gândindu-se la parade sau la concerte în aer liber. „Un spectacol de stradă trebuie gândit pentru publicul care trece, să încorporezi toate zgomotele
străzii, ambianţa, lucrurile pe care nu le-am luat în considerare. Am admirat mereu genul ăsta de manifestare” (Florin Piersic jr.). Peste tot în lume, în oraşele mai mari sau mai mici, spectacolele de stradă au un rol bine definit, dând identitate, marcând şi păstrând amprenta culturală. Sunt manifestări care dau viaţă spaţiului public. Aşa a fost cel de joi. Antrenant şi viu.
În societate consumistă în care trăim şi ne educăm copiii, adaptabilitatea și creativitatea sunt esenţiale. Fiecare dintre noi are ceva de oferit celuilalt iar împreună putem găsi punţi de comunicare şi iniţiative comune. Împreună putem face  societatea mai bună. Putem încuraja exprimarea liberă, imaginaţia şi creativitatea, putem petrece mai mult timp împreună.
Joi seara, 12 belgieni şi 12 români (între care și 5 reşiţeni) au oferit trecătorilor din Parcul Piaţa Tricolorului din Reşiţa un spectacol de strada sub genericul “Circ contact”. Un spectacol conceput, regizat şi jucat de ei. Tinerii, cuprinşi în proiectul european “Social dialog trought circus” (Dialog social prin circ) iniţiat de Organizaţia Pentru Artă şi Cultură din Timişoara şi L’ Ecole de cirque de Bruxelles– Belgia au urmat un stagiu de 7 zile în Belgia şi 7 în România,  promovând prin spectacole de stradă susţinute la Bruxelles, Timişoara şi iată, la Reşiţa, tehnici de educaţie non-formală.
La Reşiţa spectacolul a fost precedat de ateliere de jonglerie, acrobaţie şi echilibru.
Beneficiarii au fost, în special, copiii prezenţi în parc alături de părinţi şi bunici. La început timizi apoi din ce în ce mai curajoşi  au jonglat cu diabolo, cercuri, bile şi măciuci, au mers pe minge mare şi, mai ales, au încercat mersul pe sârmă, supravegeaţi atent de organizatori şi părinţi.
O experienţa inedită pe care, conform celor spuse, doresc să o repete.
Tomaso, Zara, Hellene, Michill, Nico, Luca, Schumi, Claire, Lea, Juliette, Gladies, Moni, Mima, Manu, Ștefan, Ana, Ian, Cristina, Peril, împreuna cu Uca, Imi și Vetzi au adus bucuria spectacolului şi exuberanţa tinereţii de la Bruxelles la Reşiţa, via Timişoara.
Eveniment marca  Metarsis- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană în parteneriat cu OPAC  Timişoara, L’ecole de Cirque de Bruxelles şi librăria Semn de Carte, în colaborare cu Primăria Reşiţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu