Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 14 iulie 2013

Plăți efective către beneficiari PNDR de peste 5 miliarde de euro

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit până în iulie 2013proximativ 5 miliarde de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR). Astfel, procentul de absorbție a fondurilor nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală este de aproximativ 58% din totalul fondurilor alocate de Uniunea Europeană.

De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 141.625 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 87.307 proiecte cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finanțarea Uniunii Europene și cofinanțarea Guvernului României).
Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, încă de la lansarea acesteia, de un interes foarte mare. Astfel, până în acest moment, au fost depuse 22.494 de cereri de finanţare. Dintre acestea, până în prezent au fost semnate contracte de finanţare cu 11.111  tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 266,4 milioane de euro, iar plățile efectuate către tinerii fermieri depășesc 172,8 milioane de euro.
Pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” APDRP a primit 7.851 cereri de finanţare, din care au fost contractate 1.983 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 749 milioane de euro. Această sumă reprezintă 71,79% din alocarea financiară totală de 1,04 miliarde de euro pentru această măsură de finanţare. Totodată, au fost efectuate plăţi totale, către beneficiarii acestei măsuri, de aproximativ 445 milioane de euro.
În cazul Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 2.639 beneficiari au solicitat fonduri, fiind semnate până în prezent 1.002 contracte de finanţare cu o valoare totală nerambursabilă de 770 de milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar şi noua Schemă N578 din anul 2010. Pentru beneficiarii Măsurii 123 au fost efectuate plăți de 238 de milioane de euro, iar pentru Schemele de Ajutor de Stat XS13/2008 și XS28/2008 de peste 76 milioane de euro. Pentru proiectele Schemei N578 au fost plătiți peste 38 milioane de euro. În cazul Măsurii 123, valoarea proiectelor contractate reprezintă aproximativ 71% din totalul de peste 1 miliard de euro bani publici nerambursabili alocați până în anul 2013.
În ceea ce privește Măsura 221Prima împădurire a terenurilor agricole”, care are ca scop creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie împotriva inundaţiilor, a solurilor şi suprafeţelor de păduri cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali, au fost depuse 52 cereri de finanţare, din care au fost contractate 34 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 3,24 milioane de euro.
Măsura de „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” (Măsura 312), a înregistrat 9.499 de cereri de finanţare depuse, fiind contractate până în prezent 2.823 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 346 milioane de euro, reprezentând aproximativ 67% din suma alocată. Până în prezent au fost efectuate plăţi în valoare de peste 215 milioane de euro.
Pentru  „Încurajarea activităţilor turistice” (Măsura 313) au fost depuse 3.703 de cereri de finanţare şi au fost contractate 974 proiecte, în valoare de 154 milioane de euro. Pentru proiectele contractate prin această Măsură au fost plătiţi 45,6 de milioane de euro. Cât privește măsura de renovare şi dezvoltare a satelor (Măsura 322), până în acest moment au fost depuse peste 3.225 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri, până în anul 2013, respectiv 1,72 de miliarde de euro. Au fost contractate până în prezent 800 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 1,72 de miliarde de euro fiind plătiţi peste 1 miliard de euro.
La nivelul OFICIULUI JUDEȚEAN DE PLĂȚI PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ȘI PESCUIT CARAȘ-SEVERIN, de la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 1102 de cereri de finanţare. Până la această dată, au fost selectate, pentru a primi finanţare nerambursabilă, 567 proiecte cu o valoare de peste 174,5 milioane  de euro.

Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, încă de la lansarea acesteia, de un interes foarte mare. Astfel, până în acest moment, au fost depuse 572 de cereri de finanţare. Dintre acestea, până în prezent au fost semnate contracte de finanţare cu 373  tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 10,6 milioane de euro, iar plățile efectuate către tinerii fermieri cărășeni depășesc 4,9 milioane de euro.
Pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” OJPDRP Caraș-Severin a primit 88 cereri de finanţare, din care au fost contractate 26 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 25 milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale, către beneficiarii acestei măsuri, de aproximativ 5,5 milioane de euro.
În cazul Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 49 beneficiari au solicitat fonduri, fiind semnate până în prezent 16 contracte de finanţare cu o valoare totală nerambursabilă de 21 de milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar şi noua Schemă N578 din anul 2010. Pentru beneficiarii Măsurii 123 au fost efectuate plăți de aproximativ 3,5 de milioane de euro.
Măsura de „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” (Măsura 312), a înregistrat 87 de cereri de finanţare depuse, fiind contractate până în prezent 24 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 4,4 milioane de euro. Până în prezent au fost efectuate plăţi în valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Pentru  „Încurajarea activităţilor turistice” (Măsura 313) au fost depuse 132 de cereri de finanţare şi au fost contractate 78 proiecte, în valoare de 19,1 milioane de euro. Pentru proiectele contractate prin această Măsură au fost plătiţi aproximativ 3 milioane de euro.
Cât privește măsura de renovare şi dezvoltare a satelor (Măsura 322), măsură de real interes pentru administrația publică cărășeană, până în acest moment au fost depuse peste 94 de cereri de finanţare. Au fost contractate până în prezent 34 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 84,3 de milioane de euro fiind plătiţi peste 48,5 milioane de euro până în prezent.
La beneficiarii măsurilor amintite mai sus, se adaugă un număr de 1571 de beneficiari ai Măsurii 141, destinate fermelor de subzistență de pe raza județului Caraș-Severin, care vor primi o finanțare de aproximativ 11, 8 milioane de euro.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu