Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 25 septembrie 2012

Săptămâna prevenirii criminalităţii

În acestă săptămână, 24 – 29 septembrie 2012, la nivel naţional şi implicit pe raza judeţului Caraş-Severin se desfăşoară cea de-a şaptea ediţie a manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii”.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii cărăşeni în această perioadă vizează sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
Ziua de luni, 24 septembrie va fi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, fiind organizate întâlniri cu grupuri ţintă, respectiv elevi-profesori, în cadrul cărora le vor fi prezentate tinerilor aspecte legate de delincvenţa juvenilă şi vor fi distribuite materiale cu caracter preventiv.
Trebuie menţionat că în perioada octombrie 2012 – martie 2013 se va desfăşura la nivel naţional Campania de prevenire a delincvenţei juvenile „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”.
În cea de-a doua zi, tot minorii sunt în atenţia poliţiştilor. De această dată activităţile vor fi dedicate prevenirii victimizării minorilor. În municipiul Reşiţa va fi organizată o „acţiune” la Centrul de Plasament „Speranţa”, având ca tematică prevenirea victimizării minorilor instituţionalizaţi. La celelalte poliţii municipale şi orăşeneşti activităţile desfăşurate în cooperare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vor viza prevenirea absenteismul şcolar şi nu numai.
Activităţile din ziua de miercuri este una dintre priorităţile naţionale a Poliţiei Române şi anume: prevenirea infracţiunilor de furt. Împreună cu reprezentanţii unei societăţi de asigurări poliţiştii vor fi prezenţi în zona supermarket-urilor, dar şi în parcările din zona blocurilor din Reşiţa pentru a discuta cu proprietarii de autovehicule şi pentru a distribui materiale preventive referitoare la necesitatea asigurării autoturismelor în vederea prevenirii furturilor de şi din auto.
Lovirile sau alte violenţe, dar mai ales tâlhăriile vor fi subiectul zilei de joi, 27 septembrie. Zona localurilor de alimentaţie publică de pe raza judeţului va reprezenta ţinta oamenilor legii care vor pune accentul pe prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă ca urmare a consumului de alcool.
Siguranţă rutieră îşi doresc poliţiştii în ultima zi din „Săptămâna prevenirii criminalităţii” şi nu numai. Lecţii de educaţie rutieră vor primi elevii din unităţile de învăţământ din tot judeţul.
Prevenirea accidentelor rutiere este de asemenea în permanenţă în atenţia poliţiştilor, iar activităţile din ziua de vineri îi vizează pe toţi participanţii la trafic.
Cum „Parada motocicliştilor” a fost prezentă încă de anul trecut şi anul acesta, activităţile vor fi încheiate de „cavalerii” pe două roţi într-un marş organizat în municipiul Reşiţa în data de 29 septembrie.
IPJ C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu