Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 1 septembrie 2012

Nu te lăsa victimă furtului!

De multe ori victimele infracţiunilor de furt sunt cele care îi „invită” pe cei care au astfel de preocupări, să le sustragă bunuri lăsate la vedere.Un portofel purtat în buzunarul de la spate, o poşetă sau un telefon mobil lăsate în maşină la vedere reprezintă o tentaţie pentru hoţi.
Aşa cum este prevăzut în articolul 208 din Codul Penal furtul reprezintă luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani, iar pedeapsa pentru furtul calificat poate ajunge şi până la 15 ani.
Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte faptuitorului, dar în momentul savârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
În primele şapte luni ale acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au fost constatate un număr de 1101 de infracţiuni contra patrimoniului pe linie judiciară, cu 3 infracţiuni mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
O scădere semnificativă se observă la furturile de genţi, poşete sau buzunare, de la 30 în anul 2011 la 17 în acest an. De asemenea, o scădere se observă şi la furturile de auto de la 22 la 13.
Creşteri s-au înregistrat la furturile din societăţi comerciale, numărul lor fiind de 117 şi se datorează furturilor din supermarket-uri (furturi de subzistenţă) în care prejudiciul este de doar câţiva zeci de lei, iar pericolul social nu este însemnat. Şi furturile din locuinţe (178) şi din autovehicule (59) au cunoscut uşoare creşteri.
Având în vedere că evenimentele sesizate în luna august privitoare la furturile din autoturisme sau de componente exterioare auto, prin modul de producere şi condiţii favorizatoare denotă în principal neglijenţă din partea proprietarilor de autoturisme Poliţia transmite cetăţenilor câteva recomandări:
- nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii obiecte tentante pentru hoţi: telefoane mobile (mai ales cele de ultimă generaţie), GPS-uri, poşete, borsete, laptop-uri etc. Furtul acestor obiecte ”mici” dar cu valoare mare este de cele mai multe ori asociat cu distrugerea maşinii (spargerea geamului uneia din portiere), iar paguba evident se dublează;
- pe lângă portierele autoturismlui, la fel de important este să ne asigurăm că lăsăm geamurile închise  atunci când părăsim autoturismul;
- pe timpul nopţii e bine să parcaţi autoturismul cât mai aproape de casă şi pe cât posibil cu vizibilitate asupra lui din locuinţă;
- evitaţi să parcaţi în locuri neamenajate, slab iluminate sau circulate; astfel de zone sunt considerate locuri ”curate” de către hoţii de şi din autoturisme.
ATENŢIE :Dacă sesizaţi un furt de şi din autoturism sau dacă sunteţi victima unei infracţiuni de furt, sunaţi imediat 112 – Apel unic de urgenţă!
IPJ C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu