Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 9 septembrie 2012

Nu vă lăsaţi victime tâlhăriilor

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, deşi infracţiunile de tâlhărie constatate au cunoscut o uşoră creştere în primele şapte luni ale acestui an faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, de la 16 la 18 fapte, nu putem spune că săvârşirea acestui gen de infracţiuni reprezintă motiv de îngrijorare a cetăţenilor.Operativitatea poliţiştilor a făcut ca majoritatea faptelor înregistrate iniţial cu autori necunoscuţi, să fie soluţionate prin identificarea suspecţilor.
Urmare a analizei efectuate s-a constatat că tâlhăriile sunt comise de tineri cu vârste cuprinse între 15 -30 de ani, ce provin din familii dezorganizate, lipsiţi de o supraveghere corespunzătoare, iar victimele sunt persoane în vârstă sau femei care se deplasează singure în locuri neiluminate.
Infracţiunea de tâlhărie este o combinaţie între furt şi violenţă, pentru pedepsirea căruia Codul Penal prevede închisoare între 3 şi 18 ani, ajungând până la 25 ani la cele cu consecinţe deosebit de grave sau care au avut ca urmare moartea victimei.
Populaţia trebuie să cunoască faptul că aceste infracţiuni se produc şi ziua, pe stradă, în scări de bloc sau în parcări. Modul de operare frecvent folosit de infractori este prin smulgerea bunurilor. Obiectele vizate sunt telefoane mobile, poşete, bijuterii (lănţişoare, cercei, brăţări) şi portofele. De asemenea, locuinţele neasigurate sunt ţintele tâlharilor, iar consumul de alcool creşte semnificativ riscul de a fi tâlhărit.
Pentru a fi în siguranţă, poliţiştii vă recomandă să ţineţi cont de următoarele sfaturi preventive:
-    Nu purtaţi ostentativ bijuterii (lănţişoare, brăţări, cercei) care pot fi smulse;
-    Evitaţi deplasările pe trasee mai puţin circulate (câmpuri deschise, parcuri, şantiere);
-    Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate;
-    Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute; Atrageţi-le atenţia în acest sens şi copiilor dumneavoastră;
-    Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, necirculate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice;
-    Nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate (ganguri) de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse;
În data de 18.01.2012, lucrătorii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa au reuşit identificarea unui tânăr în vârstă de 25 ani, care era suspectat de comiterea a două tâlhării în luna decembrie 2011. Victimele au fost două persoane în vârstă de 68, respectiv 62 ani, cărora tânărul le-a sustras poşetele cu bani, bijuterii şi telefoane mobile.
Un alt tânăr în vârstă de 22 ani, a fost identificat de oamenii legii după ce în data de 4 mai a.c. a intrat în locuinţa unui bătrân căruia i-a sustras bijuterii, bani şi telefonul mobil.
Apelul primit prin sistemul unic de urgenta 112 in seara zilei de 29.03.2012, prin care a fost sesizata o talharie la un magazin din Resita a alertat politistii.
Echipa deplasata la fata locului a constatat ca doi tineri au patruns in magazin si lovind-o pe vanzatoare in zona capului cu pumnul in mod repetat, i-au solicitat sa deschida casa de marcat de unde au sustras aproximativ 1700 de lei. Tinerii, unul mascat cu cagula, iar celalalt cu gluga, nu s-au multumit doar cu banii si au mai sustras 3 sticle cu whisky si mai multe pachete de tigari, dupa care au fugit. Grabiti fiind pentru a nu fi prinsi, cel care a purtat cagula a abandonat-o in fata magazinului.
Ancheta s-a dovedit una anevoioasa, insa profesionalismul si promptitudinea specialistilor de investigatii criminale si-au spus cuvantul, reusind sa-i identifice in mai putin de 24 ore de la comiterea faptei pe cei doi.
Suspectii, un tanar in varsta de 17 ani si altul de 19 ani au fost identificati si retinuti chiar in apartamanetul unuia dintre ei de pe Valea Domanului din Resita. La locuinta acestuia oamenii legii au gasit bunurile sustrase din magazin, respectiv bani, sticle de whisky si tigari, dar si hainele in care erau imbracati cei doi atunci cand au patruns in societatea comerciala.
Femeia, in varsta de aproximativ 40 de ani, a avut nevoie de ingrijiri medicale si a fost transportata de politisti imediat dupa savarsirea faptei la Spitalul Judetean Resita, unde i-au fost acordate ingrijiri medicale.
Minorul, este cunoscut cu antecedente penale fiind cercetat in cursul anului 2010 pentru savarsirea infractiunii de furt.
In investigatiile efectuate politistii au fost ajutati si de imaginile suprinse de camerele de supraveghere, dar si de alte probe obtinute de la fata locului, care coroborate au condus la identificarea suspectilor pe numele carora a fost intocmit un dosar de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie.
Toţi aceştia au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv, iar în urma finalizării dosarelor au ajuns la penitenciar unde îşi ispăşesc pedepsele pentru săvâşirea acestor fapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu