Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 14 septembrie 2012

Paza bună trece primejdia rea!

În primele 8 luni ale anului 2012, în județul Caraș – Severin, hoții au ”vizitat” peste 280 de societăți comerciale, cea mai mare parte a acestora (180) fiind societăți care nu sunt prevăzute cu sisteme de pază și alarmare.Nerespectarea de către administratori a prevederilor din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor care la art. 2 alin. 1 stipulează că ”.... societațile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unitați, sunt obligate să asigure paza acestora”, nu reprezintă decât un factor favorizant, și poate cel mai important în comiterea furturilor din societățile comerciale, activitate infracțională care întotdeauna este în dauna unității comerciale. Dacă la aceasta adăugăm și neglijența , un alt factor favorizant (neînlocuirea unui geam lipsa de la sediul societății, lipsa unor încuietori sigureb sau a iluminatului de securitate), riscul pe care îl prezintă societatea comercială respectivă este uriaș.  Având în vedere situația operativă înregistrată pe raza județului nostru polițiștii vă fac câteva recomandări:
  • Faceți o investiție care să descurajeze hoții: dotați-vă sediul societății sau punctele de lucru cu un sistem viabil de alarmă și camere de luat vederi ;
  • Dacă societatea dumneavoastră este dotată cu sistem de alarmă antiefracţie, asiguraţi-vă că acesta este pus în funcţiune;
  • Nu lăsaţi ferestrele deschise/întredeschise când părăsiţi sediul societăţii;
  • Protejaţi bunurile de mare valoare prin scoaterea acestora, pe timpul nopţii, din vitrină şi păstrarea lor într-un seif sau într-o cameră bine asigurată;
  • Iluminaţi corespunzător zona de acces a societăţii dumneavoastră;
  • Acordați mare atenție la manevrarea sumelor de bani, este recomandat să nu repetați frecvent modul de colectare și de transport al acestora, fiind cunoscut faptul că infractorii obișnuiesc să-și urmărească și să studieze posibila victimă;
  • Montați în punctele sensibile un grilaj solid care să împiedice pătrunderea hoților în interior.
Legea 333/2003 prevede la art. 3 alin. 3 că ”la unitățile unde nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, conducătorii acestora sunt obligați să execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei și integrității bunurilor”
IPJ C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu