Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 3 septembrie 2024

Premierul Marcel Ciolacu și crescătorii de animale au stabilit măsuri imediate pentru controlul pestei rumegătoarelor mici

 
 

Măsuri cu aplicare imediată pentru controlul pestei rumegătoarelor mici, închiderea focarelor și gestionarea acestei boli au fost stabilite astăzi la întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu reprezentații crescătorilor de animale din sectorul ovinelor și caprinelor. 
Pentru a combate extinderea bolii, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor se va interzice, pentru

o perioadă de 30 de zile, la nivel național, mișcarea animalelor între ferme. Exporturile vor continua în această perioadă, mișcarea animalelor urmând să aibă loc pe culoare amenajate de autoritățile sanitar-veterinare și cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal.
Totodată, la nivelul ANSVSA vor fi continuate discuțiile cu statele europene și non-europene care au relații contractuale cu România pentru menținerea exporturilor în condiții de siguranță. Concret, ANSVSA va renegocia toate condițiile de export cu statele partenere, în vederea susținerii și derulării exportului de ovine și caprine. 
La solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară la frontiera cu Ucraina pentru a preîntâmpina posibila intrare în țară a animalelor bolnave. 
De asemenea, președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, se va deplasa în Timiș pentru a gestiona împreună cu medicii veterinari situația din acest județ provocată de apariția unor focare de pestă a rumegătoarelor mici. 
„Gestionăm rapid, eficient și cu profesionalism această situație pentru a opri răspândirea bolii, a închide focarele identificate și a putea continua importurile și exporturile în condiții de siguranță sanitar-veterinară. Ne implicăm cu toții, instituțiile statului și fermieri, pentru ca măsurile de control stabilite împreună să fie riguros aplicate și să putem eradica această boală cât mai curând. Fermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite și îi vom ajuta să treacă și peste această situație. Guvernul României este dispus să facă toate eforturile pentru a menține deschise relațiile cu statele importatoare de animale românești, atât din Europa, cât mai ales din țările arabe”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. 
La întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanții fermierilor din sectorul ovine și caprine au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu