Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 septembrie 2024

Regiunea Vest, prima din România care va avea o strategie pentru reziliență și adaptare la schimbările climatice, printr-un proiect implementat de ADR Vest

Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în elaborarea unei strategii pentru un viitor rezilient la schimbările climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite la nivel european.

40 de regiuni și comunități își încep călătoria cu Pathways2Resilience – vor participa la un program de 18 luni care presupune o abordare transformatoare pentru adaptarea la condițiile climatice și ceea ce generează ele, de la secetă la incendii sau inundații.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest va implementa în acest sens proiectul „PACT4.0WEST”, care are ca obiectiv transformarea Regiunii Vest într-o regiune cu zero emisii de carbon până în 2050. Aplicația ADR Vest pentru Regiunea Vest a fost selectată să facă parte din cele 40 care vor intra în acest program european, dintr-un număr total de 164 de aplicații.

În urma implementării PACT4.0WEST, Regiunea Vest va fi prima din România cu o strategie, o agendă de inovare și un plan de acțiune pentru reziliență și adaptare la schimbările climatice.

Strategia de adaptare și reziliență climatică va fi elaborată prin promovarea implicării și guvernanței colaborative, dar și prin dezvoltarea de instrumente electronice inteligente.

Proiectul cuprinde realizarea unei platforme e-interactive, care să ofere informații privind schimbările climatice la nivel regional – „West Region’s Climate Resilience Knowledge Hub and Dashboard”, precum și construirea unei rețele regionale de colaborare și guvernanță pentru adaptare climatică – „West Climate Resilience Network”.

Cele 40 de comunități și regiuni vor lucra cu partenerii de proiect pentru a întocmi nu doar o strategie de rezistență la schimbările climatice, ci și un plan de acțiune și un plan de investiții în acest sens.

Experții Pathways2Resilience vor sprijini regiunile cu îndrumări tehnice, pas cu pas, într-un mod de lucru care presupune o adaptare transformativă – în Călătoria spre Reziliență Regională. Aceasta va include activități de consolidare a capacităților, oportunități multiple de învățare, schimb de cunoștințe și acces la un set cuprinzător de instrumente pentru rezistența la schimbările climatice. Reprezentanții celor 40 de regiuni selectate și partenerii de la Pathways2Resilience vor avea, în luna octombrie, o primă reuniune, la Haga, pentru a da startul activităților.

„Tranziția către reziliența la climă va necesita o transformare care merge dincolo de executarea unor sarcini tehnice și presupune schimbarea modului de a gândi și a mentalităților. Un viitor rezilient pentru toți necesită nu numai protejarea celor vulnerabili, ci și asigurarea faptului că aceștia participă la proiectarea soluțiilor și au acces la oportunitățile care apar. Putem avea comunități înfloritoare, adaptându-ne în același timp la un climat în schimbare, prin puterea colaborării, prin ingeniozitate și împărtășind cunoștințe”, a declarat Laura Pando Martínez, expert EIT Climate-KIC și coordonatoarea proiectului Pathways2Resilience.

Perioada de implementare a proiectului PACT4.0WEST este de 18 luni, până în februarie 2026.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu