Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 14 septembrie 2024

ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE REPREZENTANȚII M.A.I. DIN CARAȘ-SEVERIN, ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DE ȘCOALĂ


În prima săptămână din noul an școlar, polițiștii, jandarmii, pompierii militari și specialiștii antidrog din Caraș-Severin au desfășurat o serie de acțiuni pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice, în scopul prevenirii infracționalității în zona unităților de învățământ și educării elevilor în privința respectării regulilor de circulație și a comportamentului civic.

În fiecare zi, polițiștii de la structurile de ordine publică și rutieră au fost prezenți în zona școlilor pentru a fluidiza traficul și a preveni producerea de evenimente rutiere. De asemenea, au fost monitorizate zonele din proximitatea unităților de învățământ pentru prevenirea oricăror fapte antisociale sau comportamente violente.

În prima săptămână a noului an școlar, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, împreună cu polițiști, au demarat programe preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și pană la clasa a XII-a.

Pentru că ne-am dorit să sprijinim elevii cu posibilități materiale reduse, a fost finalizat proiectul "Hai la școală!", inițiat de polițiștii Biroului Siguranță Școlară și reprezentanții Asociației CLAR, prin intermediul căruia s-a reușit achiziționarea a 40 de ghiozdane echipate cu rechizite școlare, care au fost dăruite unor elevi de la Școala Gimnazială nr.5 Reșița, Școala Primară Țerova și Școala Gimnazială nr.1 Bocșa.

Mulțumim Corpului Național al Polițiștilor -Filiala Caraș-Severin, Asociației Internaționale a Polițiștilor- Regiunea 1 Caraș-Severin, Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Caraș-Severin, dar și colegilor care au contribuit ca, împreună, să aducem această bucurie copiilor.

Polițiștii rutieri au verificat mijloacele de transport destinate elevilor, asigurându-se că acestea respectă normele de siguranță rutieră, iar șoferii au documentele necesare și respectă regulile de circulație, în prima săptămână fiind verificate în trafic peste 60 de microbuze școlare.

Au fost realizate acțiuni de promovare a Campaniei naționale pentru conștientizarea în ceea ce privește necesitatea creșterii gradului de siguranță în mediul școlar- "Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția", iar pentru a descuraja comiterea de infracțiuni au fost intensificate activitățile de patrulare în apropierea unităților de învățământ, atât pedestre, cât și cu autospecialele, împreună cu jandarmi. 

În continuare, echipajele de jandarmi vor patrula zilnic în zonele adiacente unităților de învățământ, pe traseele de afluire și defluire, atât pentru prevenirea faptelor antisociale, cât și pentru a fi în măsură să reacţioneze cu operativitate dacă situația o va impune.

În acest an școlar, specialiștii I.S.U. Caraș-Severin vor continua acțiunile de îndrumare și control în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli constatate să fie eliminate.

Pe site-ul www.sigurantascolara.ro găsiți informații actualizate despre campaniile preventive derulate și acțiunile structurilor MAI, adaptate pentru a contribui la un mediu școlar optim, în care copiii noștri să se dezvolte armonios.

Activitățile preventive continuă pe parcursul acestui an școlar, scopul nostru comun fiind acela de a menține un mediu școlar sigur și de a consolida parteneriatul dintre structurile M.A.I., școală și comunitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu