Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 21 septembrie 2024

Întrevederea conducătorilor autorităților vamale din România și Republica Moldova: angajament pentru o cooperare transfrontalieră mai eficientă

Președintele Autorității Vamale Române Marcel Mutescu și Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Alexandru Iacub s-au întâlnit pentru a discuta modalități concrete de consolidare a cooperării transfrontaliere pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri și pasageri și securizării frontierei comune, în vederea creșterii capacității celor două țări de a răspunde provocărilor actuale.

În data de 18 septembrie 2024, Președintele Autorității Vamale Române Marcel Mutescu și Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Alexandru Iacub, împreună cu reprezentanți ai celor două autorități vamale, au avut o întrevedere la Postul vamal de frontieră Leușeni (MD), urmată de o vizită de lucru la Biroul vamal de frontieră Albița (RO).

Agenda bilaterală a vizat mai multe subiecte de actualitate ce țin de fluidizarea traficului transfrontalier, securizarea frontierei comune, proiectele de modernizare a infrastructurii, eficientizarea schimbului de informații și a controlului vamal, dar și schimburi de experiență privind aspecte practice de aplicare a legislației vamale europene.

În cadrul întrevederii, conducătorii autorităților vamale au trecut în revistă rezultatele activităților comune desfășurate în baza Planului de cooperare între Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal al Republicii Moldova, fiind reiterat angajamentul părților de a intensifica cooperarea vamală, atât prin desfășurarea acțiunilor comune pentru facilitarea comerțului și contracararea fraudelor vamale, cât și implementarea soluțiilor eficiente pentru provocările actuale.

„Fluidizarea traficului la frontiera comună cu Republica Moldova a fost mereu o prioritate pentru Autoritatea Vamală Română. În acest sens, modernizarea infrastructurii și eficientizarea proceselor de control reprezintă pași esențiali pentru reducerea timpilor de așteptare la trecerea frontierei. Sunt convins că această colaborare strânsă între cele două autorități vamale va aduce beneficii semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru comerțul bilateral.”, a menționat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.

La rândul său, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub a remarcat că „Parteneriatul de cooperare cu Autoritatea Vamală Română a demonstrat, în timp, că este unul eficient și sustenabil în gestionarea provocărilor, mai ales în contextul actual. Mă bucur să constat că această cooperare nu se limitează doar la aspectele operaționale, dar contribuie la avansarea spre integrarea țării noastre în spațiul european, pentru a oferi un mediu transfrontalier mai sigur și mai eficient, de care să beneficieze cetățenii și agenții economici din cele două țări. Vom continua să investim în proiecte comune și să ne sprijinim reciproc în realizarea obiectivelor noastre strategice.”

Fiind subliniate rezultatele implementării Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) - Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, părțile au agreat asupra oportunității prelungirii valabilității Acordului, precum și a extinderii acestuia la frontiera comună.

Totodată, Autoritatea Vamală Română și-a exprimat deschiderea pentru a sprijini implementarea angajamentelor de integrare vamală europeană ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin schimburi de bune practici, atât prin intermediul mecanismelor de cooperare la nivel bilateral, cât și a celor disponibile la nivelul Uniunii Europene. Totodată, cele două autorități vamale au convenit să mențină un dialog continuu în scopul implementării măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a fluidizării traficului de mărfuri și a desfășurării de misiuni comune de combatere a traficului ilicit transfrontalier.

Serviciul Relații Publice și Internaționale


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu