Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 17 septembrie 2024

"Informează-te, ai drepturi!" - Prima campanie naţională pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere

- "Informează-te, ai drepturi!" este prima campanie naţională care oferă gratuit consiliere juridică şi sprijin pentru victimele accidentelor rutiere.

- "România se confruntă cu o criză a siguranţei rutiere. Scopul campaniei "Informează-te, ai drepturi!" este acela de a deveni o resursă naţională esenţială, oferind sprijin şi consiliere gratuită victimelor accidentelor şi familiilor lor.", a declarat Gilbert Matei, fondator şi preşedinte A.D.E.V.A.R.

- În 2022, România a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate rutieră din Uniunea Europeană, cu 86 de decese la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 46 de decese la un milion.

Asociaţia pentru Drepturile Europene ale Victimelor din Accidente Rutiere (A.D.E.V.A.R.) lansează astăzi campania naţională "Informează-te, ai drepturi!", o iniţiativă amplă dedicată informării şi sprijinirii victimelor accidentelor rutiere şi familiilor acestora.

"Informează-te, ai drepturi!" este prima campanie naţională care oferă gratuit consiliere juridică şi suport pentru victimele accidentelor rutiere. Campania se va desfăşura pe o perioadă de opt ani (2024-2032) şi îşi propune să aducă la lumină drepturile legale ale persoanelor afectate, în conformitate cu Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

"România se confruntă cu o criză a siguranţei rutiere. Scopul campaniei "Informează-te, ai drepturi!" este acela de a deveni o resursă naţională esenţială, oferind sprijin şi consiliere gratuită victimelor accidentelor şi familiilor lor. Vrem să transformăm această campanie într-o mişcare de conştientizare şi educare, care să contribuie la reducerea numărului de victime", a declarat Gilbert Matei, fondator şi preşedinte A.D.E.V.A.R.

Un element central al campaniei va fi lansarea Ghidului Victimelor din Accidente Rutiere, care va oferi informaţii clare despre drepturile victimelor, prevenţia rutieră şi modalităţile de obţinere a despăgubirilor. De asemenea, vor fi organizate o serie de evenimente (conferinţe, seminarii, workshopuri), pentru a promova informarea şi prevenţia rutieră în rândul publicului şi instituţiilor.

În 2022, România a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate rutieră din Uniunea Europeană, cu 86 de decese la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 46 de decese la un milion. Prin comparaţie, Norvegia şi Suedia au avut cele mai mici rate, cu 21, respectiv 22 de decese la un milion de locuitori.

Conform datelor publicate pentru anul 2022, în România s-au înregistrat 28.010 accidente rutiere cauzatoare de vătămări corporale, rezultând 36.218 persoane accidentate. Dintre acestea, 4715 au fost accidente grave, din care au rezultat 3695 persoane rănite grav şi 1633 persoane decedate. Peste 61% dintre victime aveau puţin peste 30 de ani. Costurile sociale ale acestor accidente sunt substanţiale, iar despăgubirile CASCO au atins 2 miliarde lei în 2022, cu o pondere de 66,5% din primele brute subscrise.

În 2023, la nivel naţional au fost 4526 accidente rutiere grave, soldate cu 3536 răniţi grav şi 1545 decedaţi.
În primele 7 luni din 2024, conform ultimelor statistici ale Poliţiei Române, s-au produs peste 1971 accidente grave. Aproape 700 de persoane au decedat si peste 1500 au fost ranite grav.

"Într-o ţară unde accidentele rutiere continuă să răpească vieţi într-un ritm alarmant, ne dorim ca "Informează-te, ai drepturi!" să devină un far al speranţei şi al sprijinului pentru victimele acestor tragedii. Este esenţial ca fiecare persoană afectată să cunoască drepturile pe care le are, iar prin această campanie, nu doar că oferim consiliere şi suport gratuit, dar contribuim la crearea unei culturi a responsabilităţii în trafic. Ne propunem să reducem numărul victimelor şi să aducem schimbări concrete în societate, prin educare şi prevenţie." - Gilbert Matei, fondator şi preşedinte A.D.E.V.A.R.

Prin această campanie, A.D.E.V.A.R. îşi asumă responsabilitatea de a sprijini victimele accidentelor rutiere în a-şi cunoaşte drepturile şi a şi le apăra, în acelaşi timp educând publicul în spiritul prevenţiei şi responsabilităţii în trafic.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi site-ul oficial al campaniei sau să contactaţi reprezentanţii A.D.E.V.A.R.

Despre Asociaţia pentru Drepturile Europene ale Victimelor din Accidente Rutiere (A.D.E.V.A.R.).
Asociaţia pentru Drepturile Europene ale Victimelor din Accidente Rutiere a fost fondată în anul 2020 si are ca misiune promovarea drepturilor şi intereselor victimelor accidentelor rutiere, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Activitatea sa se concentrează pe informarea victimelor, prin acţiuni de teren şi campanii publice, dezvoltarea de parteneriate cu ONG-uri şi instituţii, organizarea de training-uri şi conferinţe pentru voluntari, precum şi realizarea de studii pentru a identifica nevoile victimelor. Asociaţia oferă consiliere, sprijin moral şi material, derulează campanii umanitare, organizează proiecte caritabile anuale si colaboreaza cu Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi Coaliţia pentru Siguranţa Rutiera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu