Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 5 septembrie 2024

Primele contracte semnate prin Programul Regional Vest pentru izolarea termică a blocurilor. Investițiile se vor realiza în orașul Călan, din județul Hunedoara

Continuă reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, cu fonduri europene, în orașul Călan din județul Hunedoara. Zeci de imobile au fost eficientizate energetic în această localitate hunedoreană prin Regio – Programul Operațional Regional Vest 2014-2020 și urmează alte investiții prin Programul Regional Vest 2021-2027, gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.


ADR Vest și Primăria Călan au

semnat, ieri, 4 septembrie 2024,contractelede finanțare pentru reabilitarea energetică a unui număr de cinci blocuri cu patru etaje, însumând 200 de apartamente, prin trei noi proiecte. Sunt primele contracte încheiate pe componenta Eficiență energetică – clădiri rezidențiale a Programului Regional Vest.

Intervențiile vizează blocurile de pe strada Bradului, nr. 1, 3, 5, 7 și 9. Locuitorii din zonă se vor bucura nu doar de condiții mai bune de locuire, ci și de o reducere deminimum 40% a costurilor cu întreținerea odată cu finalizarea lucrărilor, mai ales că mulți dintre aceștia au venituri mici sau medii sau beneficiază de ajutoare sociale, ceea ce face dificilă reabilitarea energetică a imobilelor din surse proprii.

Cu ajutorul finanțării europene, vor fi izolate termic fațadele și planșeele de la ultimul etaj, se va înlocui tâmplăria existentă cu una mai eficientă energetic, iar balcoanele și logiile vor fi închise cu tâmplărie termoizolantă. De asemenea, sistemul de iluminat din spațiile comune va fi modernizat prin instalarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și senzori de mișcare/prezență, pentru care se vor utiliza sisteme alternative de producere a energiei electrice – panouri fotovoltaice care vor fi amplasate pe acoperiș.

De asemenea, se vor repara elementele de construcție ale faţadelor care necesită astfel de lucrări, vor fi reparate sau înlocuite acoperișurile, după caz, inclusiv sistemele de colectare a apelor meteorice, se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenţie și în spațiile comune, se vor realiza intervenții pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități șamd.

Prin Programul Regional Vest, sprijinim dezvoltarea orașelor din regiune. O componentă importantă este reprezentată de reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, în special a celor construite în perioada comunistă. Investițiile finanțate prin program contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin asigurarea unui confort termic sporit, scăderea costurilor de încălzire și apă caldă, și creșterea calității arhitecturale și estetice a mediului urban. În plus, pentru prima dată, asociațiile de proprietari nu vor trebui să suporte niciun cost pentru reabilitarea termică, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Peste 5 milioane de eurovor fi investite în cele trei proiecte, din care 3,4 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

Proiectele vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2026.

***

Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene de peste 55 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în izolarea termică a blocurilor de locuințe.

Primăriile din mediul urban mai pot depune proiecte până la data de 26 ianuarie 2026.

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: tel. 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu