Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 septembrie 2024

Care este rolul ANCOM în calitate de coordonator al serviciilor digitale?

Pentru implementarea Regulamentului european privind serviciile digitale la nivel national, ANCOM a fost desemnata prin lege coordonator al serviciilor digitale in Romania. Rolul Autoritatii este de a coordona aplicarea Regulamentului privind serviciile digitale la nivel national, fiind responsabila cu supravegherea si asigurarea respectarii acestor prevederi legale in Romania. ANCOM este totodata punct de contact in relatia cu Comisia Europeana si cu ceilalti coordonatori ai serviciilor digitale desemnati conform Regulamentului.

ANCOM este coordonator al serviciilor digitale in Romania

Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 50/2024, ANCOM a devenit coordonator al serviciilor digitale, fiind autoritatea responsabila de toate aspectele legate de supravegherea si de asigurarea respectarii Regulamentului privind serviciile digitale. Astfel, ANCOM elaboreaza legislatia secundara si este punct de contact unic in ceea ce priveste raportarea unor date si/sau informatii catre Comisia Europeana si/sau catre coordonatorii serviciilor digitale din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Tot in calitate de coordonator, ANCOM este membru al Comitetului European pentru servicii digitale - organism consultativ independent format din coordonatorii pentru serviciile digitale din statele membre UE.

ANCOM supravegheaza furnizorii de servicii intermediare

ANCOM are competenta de a supraveghea si a asigura respectarea Regulamentului privind servicile digitale de catre furnizorii de servicii intermediare din Romania.

Serviciile intermediare sunt anumite servicii ale societatii informationale, prestate in mod normal in schimbul unei remuneratii, la distanta, prin mijloace electronice si la solicitarea individuala a beneficiarului serviciului, cum ar fi serviciile de simpla transmitere, stocare in cache sau gazduire.

Pe pagina https://infocentru.ancom.ro/servicii-intermediare sunt prezentate principalele categorii de obligatii ale furnizorilor de servicii intermediare.

In raport cu destinatarii acestor servicii, furnizorii trebuie sa indeplineasca o serie de obligatii generale, precum:

desemnarea unui punct unic de contact si a unui reprezentant legal pentru comunicarea cu acestia;
publicarea termenilor si conditiilor de utilizare a serviciilor intr-un limbaj clar, simplu, inteligibil, accesibil, care sa includa politicile, procedurile, masurile si instrumentele utilizate in scopul moderarii continutului, precum si regulamentul de procedura al sistemului intern de solutionare a plangerilor;
punerea la dispozitia publicului, cel putin o data pe an, a unor rapoarte clare si usor de inteles cu privire la orice moderare a continutului pe care au efectuat-o in perioada relevanta.

ANCOM solutioneaza plangerile care vizează incalcari ale Regulamentului

In cazul in care destinatarul unui serviciu intermediar cu domiciliul sau sediul in Romania considera ca furnizorul acelui serviciu nu isi indeplineste obligatiile conform Regulamentului privind serviciile digitale, acesta are dreptul de a depune o plangere catre ANCOM, in nume propriu sau prin reprezentant. Plangerea poate fi depusa si de catre un organism, organizatie sau asociatie mandatata de destinatar sa-i exercite drepturile. In cazul in care plangerea priveste o presupusa incalcare a Regulamentului privind serviciile digitale de catre un furnizor de servicii intermediare stabilit in alt stat membru UE, ANCOM transmite plangerea coordonatorului din respectivul stat membru.

Procedura de solutionare a plangerilor este disponibila aici iar utilizatorii pot urma pasii de aici.

ANCOM acorda statutul de notificator de incredere

In calitatea sa de coordonator al serviciilor digitale, ANCOM acorda, la cerere, statutul de notificator de incredere oricarei entitati stabilite in Romania care indeplineste, in mod cumulativ, conditiile prevazute in Regulamentul privind serviciile digitale. Aceste entitati trebuie sa aiba cunostinte de specialitate si competente specifice in detectarea, identificarea si notificarea continutului ilegal, sa fie independente financiar de orice furnizor de platforme online si sa transmita notificarile cu diligenta, acuratete si obiectivitate.

ANCOM certifica organismele de solutionare extrajudiciara

Organismele de solutionare extrajudiciara a litigiilor sunt organisme independente care dispun de mijloacele si cunostintele necesare pentru a evalua chestiunile legate de unul sau mai multe domenii specifice ale continutului ilegal sau in ceea ce priveste aplicarea si asigurarea respectarii conditiilor generale de utilizare ale uneia sau mai multor tipuri de platforme online.

ANCOM, in calitate de coordonator al serviciilor digitale a stabilit procedura de certificare a acestor organisme, in conditiile stabilite de Regulamentul privind serviciile digitale.

Important!

ANCOM nu poate sa se pronunte asupra legalitatii sau ilegalitatii unui continut publicat ce nu intra in sfera sa de competenta. Autoritatile sau institutiile publice care au atributii cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, denumite autoritati relevante, au posibilitatea de a emite ordine impotriva continutului ilegal sau ordine de furnizare informatii, in acord cu art. 9 si 10 din Regulamentul privind servicii digitale.

Ordinele pot fi emise si de catre autoritatile judiciare in cadrul actiunilor, activitatilor ori procedurilor desfasurate de acestea potrivit competentelor legale conferite.

Altfel spus, autoritatile care au competente in mediul offline intr-un anumit domeniu, au aceleasi competente si in mediul online. Ca atare, autoritatile pot lua masuri impotriva continutului ilegal in mediul online in functie de domeniul pe care il gestioneaza.


Ştiri curent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu