Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 septembrie 2024

SITUAȚIA INCENDIILOR DE VEGETAȚIE ȘI ÎN FOND FORESTIER PRODUSE LA NIVELUL JUDEȚULUI CARAȘ-SEVERIN

 

În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate

777 incendii de vegetație uscată și în fond forestier, în timp ce în perioada similară a anului 2023 au fost înregistrate doar 126 de incendii de acest tip (în total 174 de incendii de vegetație uscată și în fond forestier pe întreg parcursul anului 2023).

           Așadar, în ultima perioadă, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constatat o creștere semnificativă a incendiilor de vegetație, izbucnirea acestor incendiifiind cauzată în majoritatea situațiilor de nerespectarea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor pe linia folosirii focului deschis în aer liber șifumatului.

         Propagarea incendiilor a fost favorizată de condițiile meteo specifice verii, respectiv temperaturi caniculare, vânt, secetă, de caracteristicile vegetației (dispunere, densitate, esențe prezente) și de topografia zonei, etc.

         Totodată, în urma manifestării acestor incendii, au fost afectate suprafețe semnificative de teren, producându-se pagube materiale la nivelul a 68 de unități administrative din cele 77 ale județului nostru. În total, doar pe perioada verii, în intervalul 01.06-31.08.2024,s-au înregistrat 284 de intervenții la incendii de vegetație și în fond forestier, fiind afectată o suprafață de aproximativ 2.200 ha.

         Pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și pădure au fost mobilizate importante resurse umane și materiale, depunându-se eforturi considerabile, având în vedere că unele incendii s-au manifestat în zone în care nu a fost posibil accesul cu autospecialele de stingere, iar forțele de intervenție au parcurs pe jos un număr mare de kilometri pentru a acționa. Au existat și multe incendii care s-au manifestat în imediata apropiere a localităților, existând risc foarte mare de propagare la locuințe, diverse construcții și obiective.

     Cele mai de amploare incendii de vegetație și în fond forestier s-au manifestat pe raza localităților Pojejena (suprafața afectată fiind de aproximativ 600 de ha), Divici și Reșița. În urma acestor incendii s-au înregistrat pagube materiale, incendiile afectând mai multe  sălașe aflate în zona cuprinsă de incendii.

     În sprijinul inspectoratului nostru, prin grija Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost alocate în sprijin elicoptere dotate cu Bambi Bucket și avioane Spartan care au acționat atât pentru efectuarea de recunoașteri pentru evaluarea concretă a  situației, cât și pentru stingerea incendiilor care se manifestau în zonele greu accesibile.

     La nivelul inspectoratului nostru, pe parcursul acestor zile de foc a fost crescută capacitatea operațională, fiind mobilizat un număr mare de forțe, personal din turele libere, astfel încât toate incendiile au fost ținute sub control.

     Din păcate, în unele situații, incendiile au fost semnalate târziuși s-au extins rapid, fiind favorizate în special, de intensificarea vântului, gradul ridicat de uscăciune al vegetației și secetă. Pe timpul nopții, nefiind posibilă intervenția pentru a se evita producerea de evenimente în rândul personalului de intervenție, echipaje de pompieri și lucrători silvici au rămas la locul incendiilor pentru a supraveghea focarele și pentru a interveni punctual în cazul pericolului propagării acestora la locuințe sau obiective.

          Deși la nivel județean, s-au întreprins o serie de acțiuni de informare privind regulile și măsurile de prevenire a incendiilor de vegetație uscată și în fondul forestier, precum și privind efectele pe care aceste incendii le pot produce, pornind de la pagube materiale până la pierderea de vieți omenești, numărul acestor incendii a crescut considerabil.

          În baza protocolului încheiat între IGSU, APIA și Garda de Mediu, s-au transmis periodic informări privind localizarea suprafețelor incendiate (coordonate) pentru identificarea fermierilor care folosesc practici de incendiere pentru curățarea terenurilor, în vederea luării măsurilor legale de către cei în drept.

         De asemenea, atragem atenția că acțiunile de igienizare a  terenurilor prin ardere  sunt interzise, cu atât mai mult în condiții de vânt, caniculă, permițându-se doar în 

condiții speciale, după obținerea avizului necesar de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, cu luarea măsurilor necesare pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.

     Facem apel la populație pentru a respecta regulile de prevenire a incendiilor, deoarece acestea creează pagube materiale, afectează mediul înconjurător șiconduc la tragedii, în special în rândul persoanelor vulnerabile (vârstnice).

     În data de 28.02.2024, o persoană în vârstă de 64 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare și inferioare, în încercarea de a stinge un incendiu de vegetație și din din nefericire, chiar în cursul zilei de ieri, pe raza localității Ohaba Mâtnic, o persoană în vârstă de 82 de ani a fost găsită decedată, în urma unui incendiu care s-a manifestat la nivelul grădinii acesteia. În total, până în prezent, în urma incendiilor de vegetație, au fost găsite decedate două persoane și rănite alte două persoane. Atragem atenția că direcția de manifestare a vântului este imprevizibilă, se poate schimba rapid și pe fondul vegetației foarte uscate, incendiile se pot propaga cu o viteză considerabilă.

Având în vedere suprafețele extinse afectate de incendii și numărul mare de incendii aflate în desfășurare la nivel județean, în baza Concepției naționale de răspuns în caz de incendii de pădure, în data de 03.09.2024, a fost solicitat sprijinul unor grupări operative din cadrul  județelor Timiș și Hunedoara.

În cazul tuturor incendiilor de vegetație, inspectoratul nostru a asigurat coordonarea operațională a tuturor forțelor și structurilor participante la intervenție, dar este important să menționăm efortul lucrătorilor silvici, precum și sprijinul autorităților publice locale și județene, precum și a unui operatori economici care au pus la dispoziția inspectoratului cisterne cu apă. De asemenea, în majoritatea situațiilor, în special în cazul incendiilor produse pe raza municipiuui Reșița, cetățenii s-au mobilizat în număr foarte mare pentru a a sprijini acțiunile de stingere a incendiilor.

În conformitate cu Hotărârea nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, articolul 1, alin. 3, lit. r) și s) s-au aplicat 3 sancțiuni, respectiv amenzi cuprinse între 1000 și 2500 de lei, pe parcursul anului 2024.

r) arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

s) amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi;


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu