Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 septembrie 2024

Festivitatea de deschidere a anului la Universitatea Politehnica Timișoara. Mii de studenți pe stadionul Știința, la StartUPT

Campusul Universității Politehnica Timișoara s-a animat vineri, 27 septembrie 2024, încă de dimineață, cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar 2024-2025, desfășurată sub genericul „StartUPT - Bun venit în Universul Politehnicii!”, eveniment prin care conducerea instituției, facultățile și ligile

studențești, alături de partenerii din mediul economic, au dorit să ofere atât celor din anul I, cât și colegilor din anii mai mari, o festivitate care să confirme reputația și prestigiul celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara, care a dat până acum 100 de generații de absolvenți.

Festivitățile au debutat vineri dimineață, pe Stadionul Știința, în prezența studenților, a cadrelor didactice, a conducerii UPT și a partenerilor din mediul economic, cu intonarea imnului academic al UPT, compus de Horea Crișovan.

În continuare, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, le-a vorbit studenților despre eforturile pe care instituția le depune pentru a le asigura condiții optime de viață și de studiu, despre programele de studiu adaptate mereu la cerințele pieței muncii, despre colaborarea excelentă cu mediul economic, dar și despre tradiția Politehnicii timișorene, care în acest an sărbătorește 100 de ani dela absolvirea primeipromoții de ingineri din vestul României.

Reprezentanții mediului economic, Christian von Albrichsfeld, director general al Continental România, Sabin Totorean, director General Nokia România, Ciprian Tarnu, director în cadrul Forvia Hella Timișoara, au amintit despre provocările lumii de azi, aflată într-o continuă schimbare, i-au felicitat pe studenți pentru faptul că au ales Politehnica, o universitate care le oferă cele mai bune perspective de carieră, i-au îndemnat să studieze, dar să se și bucure de perioada studenției, iar peste câțiva ani, după absolvire, să-și aducă aportul la schimbarea lumii.

Alexandru Luca, director Departament Marketing Universitar și coordonator Campus Creativ, și Alice Cania, reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație al UPT, i-au îndemnat pe cei din anul I, să studieze, să se distreze, dar să se implice și în activități de voluntariat, să aibe o experiență de studenție cât mai plăcută.

Prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al UPT responsabil cu problemele studenților, le-a vorbit studenților despre experiența de viață pe care o oferă Universitatea Politehnica Timișoara, despre faptul că UPT încurajează dialogul cu studenții, și a înmânat, alături de rectorul instituției, Premiile „Toma Stern”, instituite ca urmare a unei donații consistente din Canada, din partea unui absolvent UPT. Acestea răsplătesc excelența în matematică, respectiv automatică și calculatoare, și au fost acordate, în acest an, studenților Răzvan Hojda, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Filip Păunescu și Luca Vasilcin, de la Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnogii și Protecția Mediului.

Deschiderea anului universitar 2024-2025 continuă, pe durata a patru zile, cu o serie de evenimente menite să introducă studenții în viața universitară și să-i conecteze cu mediul academic, colegii și comunitatea din Timișoara: Gala aniversară „ELITh - 100 de ani de la prima generație de absolvenți UPT”, „Noaptea Campusului Deschis”, activități introductive la facultăți, „Campus Joy powered by RedBull”, un eveniment în aer liber care aduce o atmosferă de festival, în care noii studenți pot socializa și se pot bucura de experiențe recreative alături de colegi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu