Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 septembrie 2024

World Vision România lansează campania "Muntele te surprinde. La fel şi viaţa de după liceu" şi vrea să ducă 1000 de adolescenţi din rural în tabere


 SONDAJ World Vision România

Aproape jumătate dintre adolescenţii de la sate n-au fost niciodată în tabără la munte. Peste o treime n-au fost nici în concediu la mare sau la munte cu familia

World Vision România lansează campania "Muntele te surprinde. La fel şi viaţa de după liceu" şi vrea să ducă 1000 de adolescenţi din rural în tabere

Aproape jumătate dintre adolescenţii din mediul rural afirmă că nu au fost niciodată într-o tabără de vară la munte şi patru din zece spun că n-au făcut niciodată o drumeţie pe munte. Mai mult decât atât, peste o treime dintre respondenţi nu au fost nici în concediu cu familia la munte sau la mare. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Fundaţia Word Vision România printre adolescenţii de la sate, pentru a afla dacă aceştia au parte de experienţe ori de un timp liber de calitate petrecut în vacanţa de vară.

Cifrele ne arată însă o realitatea tristă: mulţi dintre copiii din mediul rural nu au ieşit niciodată din satul lor, iar adolescenţii se simt singuri vară, de multe ori preocuparea lor fiind îngrijirea gospodăriei.

Un sfert dintre respondenţi au spus că se simt singuri sau se plictisesc în vacanţa de vară.

Dintre adolescenţii care au fost totuşi într-o tabără de vară, 64% spun că au mers în taberele organizate prin intermediul Fundaţiei World Vision România, iar 23% au mers în tabără cu şcoala.

Astfel, World Vision lansează campania de strângere de fonduri "Muntele te surprinde. La fel şi viaţa de după liceu" şi vrea să ducă 1000 de adolescenţi din rural în tabere şi drumeţii pe munte. Oricine vrea să dăruiască experienţa unei tabere la munte unui adolescent din mediul rural o poate face online, într-un minut, aici: https://bit.ly/3rDuluI sau prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢA (4 euro/ lună).

"Educaţia stă la baza programelor noastre, iar educaţia prin experienţe, prin joc, prin explorare este esenţială. Fiecare dintre noi ne amintim acel prim moment în care am văzut marea, muntele, un oraş nou sau o ţară străină. Experienţele ne formează şi ne fac ceea ce suntem astăzi. Din păcate însă, copiii din mediul rural rămân de foarte multe ori doar cu experienţele din satul lor. Dreptul la timp liber este unul dintre drepturile fundamentale menţionate în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului. În plus, timpul liber şi experienţele sunt piloni de bază ai dezvoltării armonioase a unui copil. Joacă şi experienţele sunt, de fapt, un aspect pe care-l tratăm foarte serios în programele noastre", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundaţiei World Vision România.

Taberele de vară sunt organizate în cadrul programului "Vreau în clasa a 9-a", program pentru liceeni care a fost implementat încă din 2008 ca răspuns la o nevoie acută a adolescenţilor din mediul rural: aceea de a-şi continua studiile la liceu. Unul dintre beneficiile oferite elevilor din cadrul programului este posibilitatea de a participa la o tabără de vară anuală, desfăşurată într-o locaţie montană, în perioada iulie-septembrie. Taberele au un istoric de peste 14 ani şi reprezintă una dintre activităţile majore de la nivelul programului ce aduce împreună sute de elevi de liceu din mediul rural, prin activităţi recreative şi de învăţare prin joc.

Conform sondajului, în topul aşteptărilor elevilor care vor participa în taberele World Vision România se află serile de film, foc de tabără şi drumeţiile pe munte.

Zâmbetul timid al Dianei şi dorinţa ei de a merge pentru prima oară într-o tabără

Într-un mic sat din judeţul Vâlcea locuieşte Diana. Este elevă în clasa a noua, iar în spatele personalităţii sale timide se ascunde o fire artistică, dar şi o mare dorinţă: aceea de a merge pentru prima dată într-o tabără.

La fel ca mulţi alţi copii şi adolescenţi din mediul rural, Diana nu a avut până acum oportunitatea de a merge într-o tabără. Îşi aminteşte vag de un traseu montan pe care l-a parcurs cu mulţi ani în urmă cu părinţii săi, dar niciodată împreună cu alţi colegi de vârstă ei. În vacanţele de vară, după ce îşi ajută părinţii la treburile gospodăreşti, îşi dedică timpul rămas pasiunilor sale: pictatul şi desenatul.

În imaginaţia ei, însă, Diana se plimbă alături de colegii ei prin natură şi stă la poveşti cu aceştia în jurul unui foc de tabără. Pentru că este o fire timidă şi nu îi e uşor să vorbească în faţa mai multor oameni, se gândeşte că o tabără ar ajuta-o mult în a-şi găsi curaj pentru socializare: "Mi-ar plăcea enorm să merg într-o tabără. Îmi imaginez că va fi distractiv, că ne vom plimba prin natură şi poate vom face un foc de tabără şi să spunem poveşti."

Pentru tinerii că Diana, activităţile de educaţie non formală, precum taberele de vară, reprezintă o posibilitate de creştere a încrederii de sine, a sentimentului de siguranţă, a resurselor necesare continuării educaţiei.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului.

Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision Internaţional, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 33 de ani de prezenţă în România a ajutat sute de mii de copii şi adulţi, din aproape 900 de comunităţi situate în 41 judeţe.

Detalii la www.woldvision.ro şi http://fb.com/WorldVisionRomania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu