Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 13 septembrie 2024

Peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere la Noaptea Campusului Deschis

Pe 28 septembrie, arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis - Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere aflate sub sloganul: Nu aștepta răspunsurile, caută întrebările.

Cele 3 trasee de explorare includ experiențe gândite astfel încât fiecare participant să poată alege evenimentele potrivite, să exploreze într-un mod inedit știința și arta, să își creeze propria hartă în funcție de preferințele și curiozitățile sale.

Traseul Știință și Cercetare include laboratoare și ateliere interactive cu experimente spectaculoase și demonstrații tehnologice. Atelierele practice îți oferă ocazia de a deveni cercetător pentru o seară, experimentând și aplicând concepte științifice într-un mod direct și captivant.

Traseul Interacțiune și Conectare este o invitație de a explora un spațiu dinamic prin ateliere interactive și demonstrații tehnologice, prin activități care încurajează dialogul și comunicarea cu oamenii din comunitatea locală.

Traseul ARTĂ cuprinde instalații artistice, dar și experiențe de realitate virtuală. Fiecare locație din traseu dezvăluie o poveste unică, transformând campusul într-o galerie dinamică sub cerul nopții.

Dintre activitățile propuse pentru această ediție fac parte: Expoziția Cabinetul de Curiozități UPT, Instalația de Light Art by Sebastian Comănescu, Expoziția Future Days, Vizionarea unui film documentar regizat de Carmen Lidia Vidu, Immersive Library, UPT Racing Team, laboratoare de AR/VR, inteligență artificială, Laboratorul de Constructii Metalice si Mecanica Construcțiilor, experimente chimice, Laboratorul de energii regenerabile și multe altele.

Una dintre atracțiile serii va fi, cu siguranță, UPT Racing Team - unde studenții vor prezenta o mașină de curse construită chiar de ei, iar participanții vor avea ocazia să se întreacă pe cele mai faimoase circuite din lume, folosind simulatoare realiste. 

Expoziția Future Days marchează prima expoziție colectivă a Facultății de Arhitectură și Urbanism în cel mai nou spațiu expozițional al facultății, Centrul ARChA. Aceasta va înfățișa publicului larg, prin machete, planșe și instalații multimedia, cele mai relevante rezultate academice ale anului 2023-2024. 

Expoziția Cabinetul de curiozități reunește obiecte, unele între timp depășite tehnologic, iar altele mai noi, ce reflectă progresul tehnologic actual. De asemenea, reunește idei, unele prezentate într-un mod conceptual, altele umoristic, situații absurde, imposibile (precum măsurarea aerului, a apei sau a zahărului). La fel cum universitatea funcționează ca un organism viu, în expansiune, și Cabinetul de curiozități este un circuit deschis în continuă schimbare.

La ceas de seară, se vor face tururi ale bibliotecii în cadrul cărora veți putea descoperi colecțiile sale și veți asculta povești despre cum funcționa o bibliotecă înainte de era tehnologiei. În premieră se vor putea vizita depozitele bibliotecii, precum și  excepționala sală dedicată cărților rare. Aici cele mai vechi documente sunt datate de la finalul anilor 1700. Mai mult, bibliotecarii au pregătit un workshop dedicat celui mai modern serviciu de la BUPT, imprimarea 3D. Aici, imprimantele tridimensionale vor printa diferite obiecte pe care le veți putea lua acasă la finalul vizitei. 

Filmul documentar realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu - Campusul Politehnica Timișoara și orașul. Scurtă istorie, va putea fi vizionat pe parcursul întregii seri. Producția surprinde spiritul locului prin istorii uitate și aduce creativi, cercetători și locuitori laolaltă.

Astfel, în tandem cu inițiativa europeană Noaptea Cercetătorilor Europeni”, campusul UPT prinde viață și se deschide într-un mod inedit pentru publicul larg. 

Mai multe detalii despre activități și program: https://campuscreativ.upt.ro/ 

Intrarea este libera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu