Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 septembrie 2024

Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu prilejul Zilei Diplomaţiei Române 2024

Corpul Diplomatic şi Consular al României marchează astăzi, 1 septembrie, Ziua Diplomaţiei Române.

Doresc să îi felicit pe colegii din Ministerul Afacerilor Externe pentru activitatea lor şi pentru modul în care gestionează şi se adaptează la evoluţiile şi provocările complexe rezultate din situaţia internaţională actuală.

Lumea trece prin schimbări fără precedent în ultimele decenii. Acestea afectează atât echilibrele globale, cât şi situaţia de securitate.

Un război ilegal şi neprovocat este dus cu brutalitate împotriva unui stat suveran cu scopul limitării suveranităţii sale, ocupării şi anexării de teritorii. Este inacceptabil şi reprezintă o ameninţare pentru toată lumea liberă şi democratică. Vom continua să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele, atât timp cât este necesar.

Republica Moldova, care a celebrat de curând 33 ani de independenţă şi a cărei decizie suverană de aderare la Uniunea Europeană o susţinem ferm, este supusă unor campanii de influenţă şi intimidare fără precedent.

Dar nu doar în vecinătatea imediată, ci şi în Orientul Apropiat sau în Africa, vedem conflicte care riscă escaladări regionale periculoase şi crize umanitare majore.

Diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la stabilitate şi securitate regională şi globală, dar şi de a asigura protejarea şi apărarea interesului naţional şi al cetăţenilor României în această lume tulbure.

Subliniez, cu atât mai mult, importanţa susţinerii în continuare a obiectivelor şi valorilor unei politici externe coerente, ferme, dinamice şi principiale, axată pe creşterea profilului României în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO şi pe întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

În realizarea politicii externe şi în acţiunea diplomaţiei române rămân esenţiale promovarea intereselor strategice naţionale, consolidarea legăturilor şi a cooperării cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori şi protejarea drepturilor cetăţenilor români - elemente ce contribuie la dezvoltarea şi rezilienţa României şi a societăţii româneşti în ansamblul său.

Dialogul constant şi legăturile cu membrii comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării constituie, de asemenea, o linie de acţiune prioritară pentru diplomaţia română, atât din perspectiva reprezentării sau a serviciilor administrative şi consulare, dar şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale.

La mulţi ani Diplomaţiei Române !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu