Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății (1), în ședința din luna noiembrie 2015, în urma evaluării situației internaționale cu privire la circulația virusului polio a actualizat lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio, astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar și Laos.
Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.
În acest sens, OMS și specialiștii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional — 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc și o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională.
Rămâne obligatorie, în continuare, vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan și Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul țărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio. În caz contrar, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate:
http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita,
http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, precum și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația 'Călătorește în siguranță' (disponibilă gratuit în 'App Store' și 'Google Play'), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS îți poate salva viața !'.
***
(1) http://www.who.int/en/
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:irinaM.C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu