Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 4 decembrie 2015

Proiectul LIFE Connect Carpathians



Vineri, 4 decembrie a.c., începând cu ora 10.00, la Instituţia Prefectului Judeţul Caraş Severin, sub autoritatea Prefectului, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanţii Jandarmeriei Române, prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean "Decebal" Hunedoara, Organizaţiei Fauna & Flora International şi ai Asociaţiei Zarand cu reprezentanţii instituţiilor interesate în derularea proiectului LIFE Connect Carpathians.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai următoarelor instituţii din judeţul Hunedoara: Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Parchetul de pe lângă Tribunalul, Direcţia Silvică, Garda Forestieră, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu.


Întâlnirea a fost un prim pas în realizarea unei bune conlucrări între iniţiatorii proiectului şi instituţiile publice din judeţul Caraş-Severin, în vederea realizării obiectivelor propuse: prevenirea şi combaterea braconajului, precum şi reacţia în regim de urgenţă la situaţii periculoase generate de animale sălbatice.

Jandarmeria Română participă, în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians, cu o structură montană, constituită la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, căreia i s-a oferit competenţă teritorială pe întreaga suprafaţă de desfăşurare a proiectului, care cuprinde ariile naturale din regiunea denumită Coridorul Ecologic Apuseni - Meridionali. Acesta leagă Munţii Apuseni de Carpaţii Meridionali, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara şi Timiş, fiind format din 17 situri Natura 2000.

Postul de Jandarmi Montan constituit la nivelul IJJ Hunedoara, dar cu competenţă teritorială extinsă şi la nivelul judeţelor vecine constituie unul dintre elementele de noutate pe care îl aduce acest proiect.
În perioada următoare jandarmii montani din cadrul acestei structuri vor desfăşura misiuni în judeţul Caraş Severin şi vor colabora cu instituţiile din acest judeţ pentru protejarea biodiversităţii în siturile Natura 2000: Rusca Montană, Retezat, Munţii Ţarcu, Coridorul Rusca Montană - Ţarcu – Retezat.
*    *    *
Proiectul LIFE Connect Carpathians, finanţat de către Comisia Europeană şi implementat de Fauna & Flora International, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Asociaţia Zarand, vizează elaborarea, în mod participativ, prin implicarea tuturor factorilor interesaţi, a unui plan de management regional pentru specii de faună de importanţă comunitară. În acest context, două dintre obiectivele proiectului urmăresc facilitarea convieţuirii între comunităţile locale şi speciile sălbatice şi prevenirea şi combaterea braconajului.

Zona de desfăşurare a proiectului este reprezentată de Coridorul Munţii Apuseni – Carpaţii Meridionali şi se întinde pe o distanţă de peste 150 de kilometri între Munţii Apuseni, la nord, şi Munţii Retezat – Ţarcu, la sud, şi reprezintă un peisaj unic, bogat din punct de vedere cultural care păstrează, încă, o mare parte din biodiversitatea pentru care România este recunoscută la nivel mondial.
Proiectul LIFE Connect Carpathians promovează o abordare activă în managementul peisajului, prin implicarea factorilor interesaţi, inclusiv a comunităţilor locale, în activităţi menite să contribuie la menţinerea şi consolidarea bogăţiei naturale şi culturale a regiunii.
Obiectivele principale ale proiectului sunt: asigurarea conectivităţii funcţionale, reducerea conflictului om – animale sălbatice şi creşterea gradului de toleranţă cu privire la carnivorele mari, promovarea conservării integrate pe termen lung, creşterea gradului de conştientizare şi de susţinere a factorilor interesaţi locali cu privire la conservarea speciilor ţintă

  
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu