Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 23 decembrie 2015

Institutul de Științe ale Educației a lansat în dezbatere publică propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII



 Institutul de Științe ale Educației a lansat în dezbatere publică astăzi, 23 decembrie, trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. Timp de o lună, mai precis până pe 23 ianuarie 2016, toți cei interesați — cadre didactice, specialiști în curriculum, elevi, părinți sau reprezentanți ai societății civile — sunt invitați să participe la această consultare publică și să-și exprime punctele de vedere, sugestiile și propriile propuneri prin completarea unui chestionar online, disponibil la adresa
https://www.surveymonkey.com/r/planuri_cadru.
Procesul de elaborare a propunerilor de planuri cadru pentru gimnaziu s-a fundamentat pe un set de repere și principii de dezvoltare curriculară si pe un profil de formare al absolventului , promovate în documentul de politici 'Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național'. Acest document, elaborat de Institutul de Științe ale Educației a fost supus dezbaterii publice în perioada august-septembrie 2015. De asemenea, propunerile privind numărul de ore minim/ maxim al planului-cadru pentru gimnaziu au fost orientate și de cel mai recent studiu Eurydice privind timpul școlar, care arată că România are în prezent un timp de studiu apropiat de media europeană.
Cele trei variante de plan-cadru au fost analizate și din perspectiva unor criterii de evaluare. În procesul de dezbatere publică se recomandă utilizarea acestui instrument pentru analizarea comparativă a variantelor și formularea de recomandări. Comentariile și sugestiile participanților la dezbaterea publică vor sprijini în mod esențial luarea unei decizii privind planul-cadru supus dezbaterii.
Planul-cadru finalizat în urma dezbaterii va constitui referința pentru realizarea planurilor-cadru pentru învățământul în limbile minorităților naționale, pentru învățământul integrat de artă, precum și pentru învățământul integrat sportiv.
Dezbaterea publică va urmări și întâlniri cu elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai societății civile, organizate la nivel local și județean. Ambele direcții își propun un proces de consultare publică dinamic si cât mai complex, astfel încât să cuprindă un număr cât mai mare de actori.
Calendarul dezbaterii publice
— 23 decembrie 2015 — 23 ianuarie 2016:  punerea proiectelor de planuri-cadru în dezbatere publică
— 22 decembrie 2015 — 22 ianuarie 2016:  consultare online; colectarea datelor prin intermediul chestionarului online
— 4-22 ianuarie 2016:  dezbateri față în față la nivel județean; colectarea feed-back-ului în urma dezbaterilor față în față
— 23 ianuarie — 7 februarie 2016:  analiza propunerilor primite în cadrul procesului de consultare și revizuirea proiectului de plan-cadru—8-10 februarie 2016:  validarea din punct de vedere științific a proiectului revizuit de plan-cadru de către comisia de validare; avizarea de către ISE.
Mai multe detalii despre procesul de consultare, precum și documentele suport pot fi accesate pe site-ul Institutului de Științe ale Educației la adresa: http://www.ise.ro/consultare-publica-propuneri-de-plan-cadru-pentru-clasele-v-viii
BIROUL DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu