APADOR-CH salută decizia Curții Constituționale a României de a declara neconstituțională Ordonanța 7/2015, pe motiv că nu reprezenta nicio urgență. Aceasta vine la câteva luni după sesizarea Avocatului Poporului și este încă un semnal dat de CCR guvernelor, oricare ar fi ele, că rolul de legiuitor este al Parlamentului.
"Cu privire la urgenţa reglementării, Curtea a reţinut că legiferarea operativă a remedierii unor disfuncționalități sau perfecţionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obişnuite de legiferare, şi nu prin ordonanţă de urgenţă, astfel că motivarea urgenţei adoptării actului normativ este una formală.” – se spune încomunicatul CCR, publicat ieri.
Ordonanța 7/2015, emisă de Guvernul Ponta în vara acestui an, viza "redistribuirea” unor imobile confiscate de stat. APADOR-CH a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu lipsa de urgență a acestei ordonanțe, precum și a altora. Împreună cu mai multe organizații neguvernamentale (membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești) , APADOR-CH a susținut, în octombrie 2015 atacarea actului la CCR, de către AVP, printr-un amicus curiae.
Aceasta nu este prima ordonanță lipsită de urgență asupra căreia CCR este chemată să se pronunțe. APADOR-CH are un istoric șir de ordonanțe pentru care a cerut AVP să sesizeze CCR. Găsiți aici o cronologie a acestor fapte din ultimii ani.
APADOR-CH salută decizia CCR și speră că aceasta va fi încă un semnal și pentru executivul actual și pentru cele viitoare că guvernarea prin ordonanțe de urgență cu este o cale democratică de urmat. România a fost guvernată în ultimii zece ani cu câte o ordonanță emisă la 60 de ore.
De asemenea încurajăm Avocatul Poporului să-și exercite mai des prerogativa de a sesiza CCR ori de câte ori instituțiile statului își depășesc atribuțiile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu