La nivelul Programului Operaţional Comun Romania – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), fondurile disponibile au fost contractate în procent de 100% şi plăţile către proiecte ating 50% din totalul alocării programului. Informații cu privire la proiectele finanțate și principalele rezultate ale programului sunt disponibile și în cel mai recent film de prezentare a programului.
Stadiul programului a fost prezentat săptămâna trecută, la Iași, în Conferinţa Anuală a programului. La eveniment au participat invitaţi din cele trei state partenere şi de la Comisia Europeană.
Reprezentanţii delegaţiilor din România, Ucraina şi Republica Moldova au punctat, în intervențiile lor, contribuția programului pentru dezvoltarea bunelor relaţii dintre comunităţile aflate la frontiera dintre cele trei ţări, fiind amintite o serie de proiecte imoprtante pentru această regiune, atât din perspectiva dezvoltării economice, cât şi culturale şi de conservare a patrimoniului istoric. De asemenea, a fost subliniat avantajul pe care îl are această formulă de finanţare, bazată pe parteneriat, datorită sprijinului pe care organizaţiile din România îl pot asigura partenerilor aflaţi la început în ceea ce priveşte implementarea de proiecte cu finanţare europeană. Reprezentantul Comisiei Europene a apreciat că eforturile structurilor de management ale programului au fost încununate de succes până în prezent, evoluţia programului fiind considerată una pozitivă.
Autoritatea Comună de Management a programului a prezentat realizările din ultimul an, iar beneficiarii a trei proiecte majore de infrastructură (East Avert, Gazoductul Iaşi-Ungheni şi proiectul SMURD) au trecut în revistă stadiul realizării proiectelor pe care le implementează, principalele obiective ale acestora şi valoarea adăugată pentru comunităţile din aria Programului.
Programul va fi continuat, în perioada 2014-2020, de două programe distincte (România-Ucraina şi România-Republica Moldova). Reprezentantul MDRAP a prezentat participanţilor informaţii privind structura celor două noi programe, aria lor şi alocările estimate. Autoritatea Comună de Management a programului pentru perioada 2007-2013 funcționează la nivelul MDRAP, ca și Autorităţile de Management ale viitoarelor programe de cooperare la aceste frontiere în perioada 2014-2020. Mai multe informaţii şi prezentările din cadrul conferinţei sunt disponibile pe site-ul programului, www.ro-ua-md.net.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu