Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 18 octombrie 2014

50.000 de copii din întreaga lume aleargă pentru dreptul la viață al nou-născuților

 București, 17 octombrie. Salvați Copiii marchează Ziua mondială pentru eradicarea sărăciei prin organizarea celei de-a treia ediții a Maratonului Internațional al Copiilor (Race for Survival), cea mai mare asemenea competiție organizată la nivel global, cu 50.000 de participanți din 70 de țări. În România, 216 băieți și fete cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani se întrec la maraton-ștafetă cu copii din întreaga lume, evenimentul desfășurându-se concomitent în toate țările participante. În fruntea fiecărei echipe s-a aflat câte o personalitate publică: Andi Moisescu, președintele organizației noastre, Amalia Năstase, ambasadoarea programului nostru de reducere a mortalității infantile, Cristian China-Birta (Chinezu), fosta gimnastă olimpică Monica Roșu, campioana mondială la fitness Diana Oprea, Cristina Pocora, președinta Comisiei pentru protecția copilului din cadrul Camerei Deputaților, și cel mai bun maratonist roman Marius Ionescu.

Scopul competiției este acela de a atrage atenția asupra fenomenului sărăciei și riscului de excluziune socială ca principală cauză a mortalității în rândul copiilor. Cu această ocazie, Organizația Salvați Copiii a solicitat autorităților prezente la eveniment alocarea unor bugete mai mari din Programul național de sănătate a mamei și copilului pentru maternități și secțiile de neonatologie din spitale și consolidarea Compartimentului pentru sănătatea femeii și copilului, structură inițiată la recomandarea Organizației Salvați Copiii. Principalele obiective ale acestui department vor fi evaluarea periodică a nevoilor medicale specifice femeii și copilului, elaborarea și implementarea de politici medicale adecvate pentru a reduce mortalitatea infantilă și maternă în România și a permite mamelor să-și îngrijească copiii beneficiind de asistența medicală necesară, obiective ce depind, însă, de stabilirea de bugete realiste, în măsură să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient.
'Legătura dintre sărăcie și mortalitatea infantilă reprezintă una dintre prioritățile organizației noastre, ele fiind, de cele mai multe ori, direct proporționale. Atât mortalitatea, cât și speranța de viață reflectă nivelul de trai și de educație al unei populații, accesul la servicii medicale, progresul medicinei și al sănătății publice. Astăzi, zeci de mii de copii din întreaga lume s-au mobilizat pentru a atrage atenția autorităților și publicului larg asupra nevoii de a interveni cât mai rapid pentru scoaterea din sărăcie a copiilor lumii, inclusiv a celor peste jumătate din copiii români afectați de acest fenomen', a declarat Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.
30% dintre români trăiesc cu mai puțin de 5 dolari pe zi , iar 40% sunt supuși riscului de sărăcie și excluziune socială, pondere care crește la peste 50 de procente în cazul copiilor. Așa arată tabloul privării materiale în România anului 2014, țară în care, concluzionează Uniunea Europeană, 6 milioane de români suferă de 'lipsuri materiale grave' .
După cum arată raportul 'Sărăcia și excluziunea socială a copiilor din Europa — o abordare din perspectiva drepturilor copilului', lansat de Salvați Copiii în vara acestui an, 27 de milioane de copii din Europa, reprezentând 28% din populația totală cu vârsta sub 18 ani, sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Dacă în țările nordice și în Slovenia, Olanda, Germania, Elveția și Cehia, între 12 și 19% din copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, în România și Bulgaria aceștia reprezintă mai multe de jumătate din total (52%), ceea ce constituie un veritabil risc la adresa integrității fizice în rândul acestei categorii extrem de fragile a populației.
Despre Maratonul Internațional al Copiilor
Race for Survival este cea mai mare cursă alergată de copii pentru copii, organizată la nivel global de Alianța Internațională Save the Children, la care aleargă simultan 50.000 de copii din aproape 70 de țări. Maratonul face parte din programul de reducere a mortalității infantile Fiecare copil contează și reprezintă o mobilizare globală atât a copiilor, cât și a autorităților și liderilor de opinie din aceste țări, având scopul de a trage un semnal de alarmă asupra problemei mortalității în rândul copiilor și asupra nevoii de a acționa pentru reducerea numărului de decese.
În România, Maratonul Internațional al Copiilor are loc anual în incinta stadionului Dinamo.
Despre programul Fiecare Copil Contează
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmărește reducerea mortalității în rândul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani, proiectul inițiat de Salvați Copiii România în 2010 își propune diminuarea mortalității infantile cu 15%, până în 2015.
Deși rata mortalității infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2013, atât ca procent, cât și ca cifre absolute (8.471 decese în 1990, 2.250 în 2009, 1812 în 2012 și 1.678 în 2013) România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 8,5 la 1000 de copii născuți vii în 2013 (conform INS). La nivel național, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalității infantile o reprezintă nașterile premature.
Până acum, în cadrul programului Fiecare Copil Contează, au fost derulate acțiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, și printr-o componentă de intervenție, care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase femeilor gravide și copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2013, 7.000 de beneficiari din 31 de comunități rurale au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.
În cadrul campaniei Bun venit pe lume, derulată începând cu octombrie 2012, Salvați Copiii și-a asumat susținerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante în valoare de 4.100.000 de lei a 38 de maternități din 20 de județe ale țării. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990. Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc. În cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație. Salvați Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.

Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu