Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 octombrie 2014

Repere ale Conferinţei Centrului Serviciilor Publice de Ocupare din ţările din Sud-Estul Europei (CPESEEC)



Centrul Serviciilor Publice de Ocupare al ţărilor din Sud-Estul  Europei, înfiinţat în anul 2007 în scopul întăririi şi dezvoltării relaţiilor dintre instituţiile de profil din această regiune geografică, şi-a desfăşurat cea de-a 13-a conferinţă în România, la Sibiu, în zilele de 21 şi 22 octombrie ac. Alături de reprezentanţi ai SPO din ţările membre (Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia ), au participat invitaţi de la Asociaţia Mondială a Serviciilor Publice de Ocupare, precum şi din instituţii omoloage din Austria, Franţa, Lituania şi Republica Moldova.

Lucrările conferinţei au fost deschise de doamna Cristiana Barbu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care a salutat prezenţa participanţilor străini şi români, a domnului Levente-Akos Horvath, secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi a domnului Jean-Pierre Calais, şeful Departamentului Cooperare şi Relaţii Internaţionale, Pôle Emploi (Franţa), prezent la conferinţă şi ca reprezentant al Asociaţiei Mondiale a Serviciilor Publice de Ocupare.
În cuvântul său de deschidere, doamna  Cristiana Barbu a subliniat că “ în mamagementul SPO este necesară definirea și utilizarea unor indicatori care să reflecte cât mai fidel activitatea și performanțele serviciului public de ocupare, ținând cont de resursele financiare și umane disponibile, astfel încât toate eforturile să fie concentrate către satisfacerea cât mai bună a nevoilor clienților noștri, persoane  aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori”.
Prima zi a reuniunii a fost dedicată managerilor SPO şi a avut ca temă, pentru prezentări şi dezbateri, „Managementul SPO prin indicatori de performanţă”.
Prezentând experienţa românească în managementul bazat pe indicatori de performanţă, domnul Eugen Preda, consilier al preşedintelui ANOFM, a subliniat importanţa pe care o prezintă stabilirea de obiective şi ţinte realiste şi de niveluri de performanţă pentru actul de conducere, precum şi necesitatea de a optimiza corelaţia dintre performanţă şi resursele alocate. De asemnea, s-a referit la contractele de performanţă managerială pe care, potrivit legii, le încheie anual preşedintele ANOFM cu ministrul Muncii, Protecţiei Sociale, Familiei şi Persoanelor Vârstnice, precum şi cu directorii executivi ai agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă.
 „Pentru managementul Serviciului Public de Ocupare din România indicatorii de performanță constituie repere esențiale. În cadrul contractului de performanță managerială pentru anul 2014 sunt prevăzuți 10 indicatori de performanță, care reflectă priorităţile momentului: ocuparea tinerilor, ocuparea șomerilor de lungă durată și a persoanelor din grupuri cu nevoi speciale, creșterea eficienței măsurilor active de stimulare a ocupării ”, a precizat domnul Eugen Preda.
Reprezentanții SPO din țările invitate și din cele membre CPESEEC au prezentat sistemele manageriale bazate pe indicatorii de performanță, oferind o bună ocazie pentru schimb de bune practici în acest domeniu.
În cea de-a doua zi, experţii SPO participanţi au discutat despre „Sistemele utilizate de SPO pentru analiza pieţei muncii, evaluarea impactului măsurilor active şi a altor acţiuni pe piaţa muncii”. Cu această ocazie au făcut expuneri reprezentanţi ai SPO din România, Franța, Bosnia- Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Sovenia, urmate de dezbateri care au constituit un util schimb de bune practici.



Serviciul Comunicare şi Secretariatul C.A.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu