Informare privind activitătile desfăsurate pentru
coordonarea la nivel judetean a Codex Alimentarius
Codex
Alimentarius, sau „codul hranei”, a fost înfiinţat în 1962 în cadrul unui
program comun FAO-WHO, care urmărea stabilirea de standardelor alimentare
comune mai multor ţări, şi armonizarea celor existente. Acest organism
international este guvernat la cel mai înalt nivel de către Comisia Codex
Alimentarius. Ea înfiinţează comitetele de lucru, revizuieşte şi adoptă
standardele Codex, stabileşte agenda şi priorităţile Codex.
Membri - corpuri guvernamentale
naţionale, responsabile de luarea deciziilor
Observatori - alte organizaţii internaţionale acceptate,
interesate de problemele ce privesc alimentele.
Scopul principal
al Codex este de a ghida si promova stabilirea de definitii si reglementări
privind alimentele, de a asista armonizarea lor și a facilita, prin aceasta,
comerțul international.
Codex alimentarius este o colectie de standarde internationale, de
coduri de bună practică alimentară, de ghiduri si de alte recomandări
referitoare la producerea si siguranta produselor alimentare.
Elaborarea standardelor pentru domeniul alimentar
este o responsabilitate comună.
Deoarece toate celelalte aspecte apar într-o măsură egală, opţiunea managementului riscului care asigură cel mai bun acces la produsele alimentare sigure şi hrănitoare este cea preferată.
Deoarece toate celelalte aspecte apar într-o măsură egală, opţiunea managementului riscului care asigură cel mai bun acces la produsele alimentare sigure şi hrănitoare este cea preferată.
Sunt
elaborate:
- standarde de calitate
- standarde din domeniul sănătăţii şi al securităţii
- standarde de nutriţie
- metode de standardizare uniformă
Codex Alimentarius include standarde generale, care au largă aplicabilitate pentru toate
alimentele, fără a fi specifice unui anumit produs. Astfel, există standarde generale şi
recomandări pentru:
•
etichetarea
alimentelor;
•
aditivi
alimentari, contaminanţi şi reziduuri de pesticide;
•
metodele
de analiză şi eşantionare;
•
igiena
alimentelor;
•
nutriţie
şi alimente cu utilizări speciale dietetice;
•
importul
de alimente şi sistemele de inspecţie şi certificare a exporturilor;
•
reziduuri
ale medicamentelor de uz veterinar în alimente.
Standardele pentru produse alimentare, liniile
directoare şi alte recomandări elaborate de Codex Alimenatrius se bazează numai
pe principiile unor analize şi dovezi ştiinţifice bine fundamentate ce implică
un studiu aprofundat al tuturor informaţiilor relevante, pentru ca standardele
respective să asigure calitatea şi securitatea produselor alimentare.
Toate standardele Codex adoptate de Comisia Codex
sunt trimise ulterior guvernelor spre acceptare si implementare, acestea fiind
mentionate în legislatia europeană (regulamente, directive, decizii) si în
legislatia natională (legi, hotărâri de guvern, ordine etc).
La nivel național Autoritatea Natională Sanitară
Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor, furnizează în teritoriu legislatia
specifică în care sunt mentionate standardele primite de la Comisia Codex , iar la nivel
judetean Directia Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor prin
personalul de specialitate verifică în teren implementarea acestora de către
operatorii economici din industria alimentară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu