În urma cursului, pe baza unei testări, 15 monitori locali de drepturile omului vor fi contractați de către organizația Romani CRISS, pentru a desfășura activități de prevenire și combatere a discriminării și a încălcărilor drepturilor omului, în comunitățile de romi din România.
Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului 'Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din România', implementat de către Romani CRISS, în parteneriat cu Centrul Norvegian Anti-rasism (Antirasistisk Senter), finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Unul dintre obiectivele proiectului este dezvoltarea unui instrument comunitar de prevenire și combatere a tuturor formelor de discriminare, prin dezvoltarea rețelei de monitori locali de drepturile omului (1).
Deschiderea cursului va avea loc în data de 10 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, și va avea o durată de 5 zile. Detalii despre locația cursului de formare se vor comunica ulterior participanților selectați.
TEMATICA
În cadrul cursului, se vor aborda următoarele subiecte:
— Ce este discriminarea și cum se identifică?
— Unde se poate adresa o victimă a discriminării și ce trebuie să facă?
— Rolul monitorizării drepturilor omului
— Tipuri de încălcări (acces la educație, la locuire, la sănătate, în locurile publice, abuzul oficialilor responsabili cu aplicarea legii; extremismul; discursul instigator la ură)
— Legislația în domeniu
— Identificarea, documentarea și monitorizarea cazurilor de către monitorul local.
CERINȚE
Persoanele interesate vor transmite, prin poșta sau e-mail, până la data de 15 octombrie 2014, dosarul de concurs, care va conține următoarele documente:
* O scrisoare de motivare
Scrisoarea trebuie să conțină maximum 500 cuvinte. Candidatul trebuie să își exprime motivarea de a lucra în comunitățile de romi, precum interesul de a lucra pentru apărarea drepturilor omului.
* Curriculum vitae
CV-ul candidatului se va încadra în limita de 3 pagini. Este recomandabil să fie utilizat formatul Europass (2) pentru redactarea CV-ului, însă nu obligatoriu.
* O scrisoare de recomandare
Recomandarea poate fi emisă de către persoane care cunosc activitatea profesională a candidatului. Recomandarea va cuprinde maximum 500 de cuvinte, și va reda activitatea care a făcut posibilă cunoașterea activității candidatului, abilități care recomandă candidatul pentru participarea la curs, precum și aportul pe care candidatul îl poate aduce în activitatea de monitor.
Recomandarea va include date de contact ale persoanei care recomandă candidatul. Toate documentele solicitate vor fi semnate de persoana care le-a întocmit.
PROCEDURA DE SELECȚIE
Dosarele de concurs vor fi supuse unei verificări tehnice. Nerespectarea cerințelor enumerate va conduce la excluderea candidatului din procedura de selecție.
În procesul de selecție a participanților, vor fi luate în considerare următoarele aspecte:
— Nivelul de studii
— Comunicarea în limba romani va constitui un avantaj
— Experiența de lucru în comunitățile de romi
Participanții selectați se angajează să participe la întregul curs de formare desfășurat în perioada 10—15 decembrie 2014.
Costurile de participare la curs (transport, cazare, masă, materiale de curs, formatori) sunt acoperite de către organizatori.
(1) Mai multe informații despre activitatea Rețelei puteți găsi pe site-ul organizației Romani CRISS:
http://www.romanicriss.org/PDF/Reteaua%20monitorilor%20locali%20de%20drepturile%20omului%20prezentare.pdf
(2) Format CV Europass disponibil aici: https://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae/templates-instructions
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu