Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 octombrie 2014

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat în perioada 24 - 25 octombrie , o vizită în Austria


Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat în perioada 24 - 25 octombrie , o vizită în Austria. Programul a inclus întâlniri cu reprezentanți ai comunităților românești din mai multe localități și cu o serie de reprezentanți ai autorităților locale, precum și participarea la o serie de manifestări culturale organizate de către asociațiile românești.
Oficialul român a avut o întrevedere cu Michael Schickhofer, Ministru pentru Familie, Tineret și Afaceri Sociale în guvernul landului Steiermark. Au fost abordate teme de interes comun, legate de programele de educatie duală, în care firmele austriece au un interes deosebit, de cursurile de recalificare și reconversie profesională care pot fi organizate prin parteneriate ale Camerelor de Comerț din cele două țări, dar și de posibilitatea construcției de proiecte comune în domeniul agriculturii bio și celei cu caracter tradițional din zona montană.

La sediul Consulatului Onorific al României la Graz, ministrul delegat a întâlnit-o pe Mihaela Albu, fizician și cercetător, căreia i-a fost acordat recent titlul "Femeia Anului" în Austria. Demnitarul român a adresat felicitări pentru distincția primită și a accentuat interesul României în recunoașterea și promovarea internatională a elitelor sale.
Programul vizitei a continuat cu deplasarea la Mondriach, unde comunitatea românească a pus bazele unor afaceri de succes, dar este implicată și în numeroase proiecte legate de păstrarea identității românești, cum sunt cele dezvoltate de asociația "Dor Călător". Ministrul delegat Bogdan Stanoevici a vorbit despre importanța majoră a acestui tip de implicare și a apreciat ca un excelent exemplu buna integrare a românilor din această zonă în comunitățile locale.
Pe agenda, a mai figurat o vizita în Parohia Ortodoxa Română "Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril" din Knittefeld, precum și o întâlnire cu artiștii români din Austria, organizată de către Five Plus Gallery din Viena.
În încheiere, demnitarul român a fost prezent, alături de reprezentanți ai autorităților locale din Viena și de numeroși membri ai comunității românești din capitala Austriei, la evenimentul "Vino acasă la Brâncuși!", organizat de Asociația "Mihai Eminescu". Programul a cuprins un spectacol susținut de ansamblul folcloric "Doina Gorjului", precum și ceremonia de premiere a unor personalități ale comunității românești din Austria.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Irina  M.C.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu