Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 16 octombrie 2014

Semnarea de către România a Protocolului nr.16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

 România a semnat azi, 14 octombrie 2014, Protocolul nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prin Catrinel Brumar, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul unei ceremonii de semnare care a avut loc la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, în prezenţa Secretarului General adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni. 

Principalul element de noutate şi de reformă al Protocolului nr. 16 adiţional la Convenţie se referă la posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale. Se confirmă, astfel, hotărârea statelor părţi la Convenţie de a reforma sistemul convențional și de a contribui la rezolvarea din timp a unor chestiuni de interpretare a Convenției și, implicit, a legislației interne, prevenindu-se atât dezvoltarea unei jurisprudențe naționale divergente, cât și înregistrarea unui număr semnificativ de cereri individuale pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
În cadrul ceremoniei, a fost depusă și declarația privind cele mai înalte jurisdicții romȃne care vor putea solicita un aviz consultativ Curții Europene și care cuprinde, pe lȃngă Curtea Constituțională și Ȋnalta Curte de casație și justiție, și curțile naționale de apel.
  
Informaţii suplimentare:
Protocolul nr. 16, al cărui text a fost adoptat de Comitetul Miniştrilor la data de 10 iulie 2013 și care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg, prevede, pe scurt, următoarele aspecte:
  1. posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor la aceasta;
  2. nominalizarea, printr-o declaraţie la momentul semnării sau ratificării, a celor mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante care vor putea solicita avize consultative și
  3. examinarea cererii de aviz consultativ de către un colegiu de 5 judecători al Marii Camere, urmată de emiterea avizului de către Marea Cameră a CEDO.
Semnarea de către România a Protocolului nr. 16 se înscrie firesc în linia de poziţie a ţării noastre care a contribuit activ la procesul de reflecţie asupra reformei Curţii cu prilejul Conferinţelor de la Interlaken (18 – 19 februarie 2010), Izmir (26 – 27 aprilie 2011) şi Brighton (18 – 20 aprilie 2012), vizând identificarea unui cadru instituţional optim de funcţionare a Curţii.
Protocolul nr. 16 este un protocol facultativ. Acesta va intra în vigoare după ratificarea sa de către zece Ȋnalte Părți Contractante. Textul integral al Protocolului nr. 16, precum şi alte detalii relevante pot fi accesate pe pagina
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Irina M.C,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu