Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 octombrie 2014

Până în data de 07 noiembrie 2014, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatațiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până în data de 07 noiembrie 2014, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatațiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică.
Potrivit HG nr. 864/ 2014 ajutorul specific compensatoriu se acordă beneficiarilor prevăzuți la alin. (1), care îndeplinesc condițiile de eligibilitate în anul de cerere 2013 din Hotărârea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare și care au depus cerere de ajutor în anul 2013 pentru exploatațiile cuprinse între:
A) 0,30 ha — 5 ha, inclusiv
B) 5,1 ha — 20 ha, inclusiv
Beneficiarii schemei de minimis sunt întreprinderile care dețin exploatații vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, care se află sub contract cu un organism de inspecție și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, denumiți în continuare beneficiari, respectiv producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice și/ sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare.
În vederea obținerii ajutorului de minimis, beneficiarii prevăzuți la art. 4 completează și depun cererea pentru ajutorul de minimis în agricultură la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, pe raza teritorială unde se află exploatația, însoțită de următoarele documente:
A) copie de pe buletinul/ cartea de identitate al/ atitularului, al/ a administratorului sau al/ a împuternicitului;
B) copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerțului/ certificatul de înregistrare fiscală,după caz;
C) copie de pe documentele care fac dovada folosinței terenului;
D) copii de pe fișele de înregistrare în agricultură ecologică a beneficiarului, din anul 2013, respectiv din anul 2014, aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
E) copie de pe contractul încheiat între beneficiar și un organism de inspecție și certificare, organism acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
F) o notificare emisă beneficiarului de către organismul de inspecție și certificare, care să ateste următoarele:
1. Nu a intervenit nicio cauză de încetare ori de desființare a contractului încheiat între beneficiar și organismul de inspecție și certificare;
2. Beneficiarul se află în continuare integrat în sistemul de control al organismului respectiv.
G) certificat de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 661/ 2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător, cu modificările și completările ulterioare, pentru producătorii agricoli persoane fizice.
Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă potrivit prezentei hotărâri este următorul:
A) 1.180 lei/ exploatație pentru exploatațiile cuprinse între 0,30 ha — 5 ha, inclusiv;
B) 845 lei/ exploatație pentru exploatațiile cuprinse între 5,1 ha — 20 ha, inclusiv.
Conform art. 15 se consideră ajutor necuvenit sumele încasate în temeiul prezentei hotărâri prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situații nereale pe documentele aferente ajutorului prevăzut în prezența hotărâre sau încălcarea în orice mod a prevederilor prezentei hotărâri.
În cazul în care beneficiarii nu se mențin în sistemul de agricultură ecologică în conformitate cu prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 759/ 2010, cu modificările și completările ulterioare, aceștia vor restitui sumele încasate prin prezenta hotărâre.
Sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Precizăm că sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor începând cu data de 2 decembrie 2014.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, verifică permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri de către beneficiarii sumelor reprezentând sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis.
 COMUNICAT DE PRESĂ
SERVICIUL RELAȚII CU PUBLICUL ȘI COMUNICARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu