Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 17 octombrie 2014

88 de imigranți au solicitat protecție internațională statului român

 Ieri, 17 octombrie a.c., 88 de imigranți au solicitat protecție internațională statului român. Astfel, grupul compus din adulți și copii, dintre care 24 cetățeni afgani, 55 irakieni, 5 iranieni și 4 sirieni, cu vârste cuprinse între 6 luni și 39 de ani, au depus cereri de azil la Serviciul de Imigrări al Județului Constanța, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
În perioada următoare, aceștia vor parcurge procedurile prevăzute de legislația în materie de azil și vor beneficia de cazare în cadrul Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Galați.
Centrul de cazare este un centru cu regim deschis și oferă celor cazați condiții decente de trai și întreținere, precum și spații destinate activităților educative și recreative în condiții de siguranță.
Solicitanții de azil sunt o categorie aparte de străini, care datorită exilului forțat, în majoritatea lor, se află într-o situație specială atât din punct de vedere fizic, psihic cât și financiar. Aceștia, pe durata procedurii de azil, pot beneficia de următoarele măsuri de asistență: cazare într-unul din centrele de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, ajutor material, asistență medicală primară și spitalicească de urgență, precum și tratament gratuit în cazuri de boli acute sau cronice, acces la piața forței de muncă la un an de la data depunerii cererii.
De asemenea, copiii beneficiază de alocații de stat și au posibilitatea de a se înscrie la cursul pregătitor de limba română, cu durata de un an, ulterior putând accesa orice formă de învățământ școlar obligatoriu în aceleași condiții ca și minorii cetățeni români.
De la începutul anului și până în prezent, un număr de 1170 persoane au solicitat o formă de protecție internațională în România. Cei mai mulți provin din state precum Șiria, Afganistan și Irak.
Reamintim că imigranții au fost depistați, în data de 15 octombrie a.c., într-o ambarcațiune suspectă, aflată în apele Mării Negre, la aproximativ 18 mile marine travers de Gura Portiței, de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu